Matkajuttuja

Kirjoituspöydän äärellä on taas vietetty aikaa ja tuloksena uudesta MAKU-lehdestä löytyy Berliinin juttuni, joka kannattaa lukaista mikäli Berliini on matkahaaveissa. Matkajuttujen tekeminen on intohimoharrastukseni ja niiden parissa kuluu monta kertaa vuodessa tovi jos toinenkin. Vajaa parikymmentä Euroopan maata on ollut tutustumisen kohteena, tosin suosikeissa on tullut käytyä useampaankin kertaan, seuraavana valloituskohteena on kiehtova Irlanti, jota työstetään juuri nyt. Matkajuttujen tekeminen vaatii uteliaisuutta, uskallusta, kärsivällisyyttä, muistiinpanojen tekemistä kilometritolkulla, persoonallisten kohteiden etsimistä, intohimoa kahviloihin ja ruokapaikkoihin, kuvailevaa ja täsmällistä kirjoittamista sekä yksityiskohtien havaitsemista. Tämä on siitä mukava harrastus, että kehittymisen varaa löytyy aina niin kirjoittamisessa kuin valokuvauksessakin.

Muistiinpanoja löytyy joka kohteesta sivutolkulla, sillä etukäteen on syytä selvittää paikallista ruokakulttuuria, parhaita ja kuuluisimpia paikkoja, omaleimaista tarjontaa, paikallisia perinneruokia sekä erikoisuuksia. Paikan päällä on syytä kirjata heti muistiin makuja, tuoksuja, ympäristön yksityiskohtia, hintoja sekä haastatteluja. Parhaat palat pitää tietysti testata ja kamera raksuu kiitettävästi. Kuvamateriaalia saa olla yllättävän paljon, sillä tarvitaan jos jonkinnäköistä potrettia lähikuvista laajempaan näkemykseen. Kuvien kautta myös asiat  muistuvat paremmin takaisin mieleen kirjoitellessa. Paljon hommaa siis yhden kaupungin tarjonnan valloittamisessa ja joka kerta jää sellainen olo, että sitä kerkiää hiukan pintaa raapaista ja paljon enemmän haluaisi tutustua paikalliseen kulttuuriin ja kohteisiin.

Suurimpana intoilun aiheenani on eri maiden kahvilakulttuuri. Joka kohteesta selvitän etukäteen ison määrän kahviloita, merkkailen ne karttaan ja poikkean ohi mennessäni niin monessa kuin pystyn. Pariisissa hullaannuin Laduretteen niin että poikkesin lähes kaikissa kahviloissa reissun aikana, erityisesti kiinnostavat omaleimaiset ja persoonalliset paikat sekä ne joissa interiööri on sykähdyttävä kuten alla olevissa kuvissa. Kahvinkulutus reissulla on siis aikamoista.

Matkustaminen on kallista, tarua vai totta. Varmasti molempia, riippuu tietysti siitä mihin menee, koska ja millä. Usein lennot Euroopan kohteisiin saa samaan hintaan kuin junalipun täältä Helsinkiin. Monet asiat ovat myös valintakysymyksiä. Jätän juomatta jokaviikkoiset siiderit ja syömättä jättimäiset karkkipussit ja voin sillä rahalla matkustaa parikin kertaa vuodessa. Usein pienistä valinnoista tulee pidemmän päälle iso raha, tämä systeemi sopii minulle oikein hyvin.

Permanent link to this article: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/6085