Lettukestit

Sadepäivän leppoista puuhaa on lettujen paisto varsinkin kun siinä on minulla nin mainio kaveri kuin poju ja eilen pöydänkattajana toimi lainapoika, joka vietti meillä taas viikonlopun. Ukkokin juuri muisteli, että lapsena lettuja tuli usein syötyä juurikin sadesäällä, kun silloin ei ollut äidillä niin paljon muuta tekemistä ja oli aikaa lättyjen paistoon. Lisäksi lätyt ovat varsin edullista herkkua, täyttävää ja isompienkin lasten makuun. Eilen oli siis lättypäivä, kun vettä tuli välillä ihan kaatamalla. Juhlimme samalla pojun synttäreitä. Meillä ei ole enää yhtään pikkupoikaa, kun nuorinkin on nyt yläkoululainen.

Lettubaarin pidossa on se kiva puoli, että kun tarjottavat ovat kaikki eri kipoissa voi jokainen valita sellaisen kombon mikä itsestä tuntuu parhaalta. Ranskassa lettukestejä viettävät myös aikuiset ja juomana on silloin omenasiideri. Taikinaan voi lisätä hiukan soodavettä ja antaa sen rauhassa odotella paistoi noin tunnin verran, niin saa tulokseksi enemmän pitsireunaiset ranskalaistyyliset letut, les crepes.

Lättykestien tarjottava oli kohtuullisen yksinkertaista ja tässä muutamia vinkkejä mitä voi lättyjen kera tarjota:

-Kermavaahto

-Mansikkahillo, tuoreversio on parasta ja sitä on talveksi pakkasessa nyt yllin kyllin

-Vaniljajäätelö

-Banaanisiivut

-Suklaalastut

-Vaahterasiirappi

-Tuoreet marjat, vadelmat, mustikat, mansikat

-Hunaja

-Sulatettu suklaa

-Omena- ja päärynälohkot

-Sokeroitua smetanaa

-Nutella

-Kinuski- tai suklaakastike

-Lakkahillo, joka on oma suosikkini

Myös suolaiset lätyt ovat herkkua ja niihin voi laittaa hyvin maustettua jauhelihaa, aurajuustoa, karamellisoitua sipulia, raejuustoa, lämminsavulohitahnaa tai vaikka yrttibroileria.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/6076