Hyggeillen elämä ehommaksi vol.1

Mietin pitkään, että alanko kirjoittaa asiasta, joka monen mielestä on vain ohimennyttä trendiä vai annanko olla. Olen kuitenkin niin korviani myöten syvällä tässä mainiossa hygge-ajatuksessa, että pakko siitä on rivi jos toinenkin mainita. Olen viime vuosina monestakin eri syystä opetellut erilaisia uusia asioita ja elämisen taitoja, ihmiselo kun on siitä monimutkainen juttu, että tilanteet ja olosuhteet muuttuvat ja on sopeuduttava välillä ihan uusiin juttuihin ja keinoin. Työelämä, terveys ja ihmissuhteet ovat niin kompleksinen yhtälö, että välillä tuntuu että niiden kanssa joutuu tosissaan tekemään töitä, että pysyy pinnalla.

Tämän päivän ihminen paahtaa paikasta toiseen ja asiasta kolmanteen ilman, että tulee edes miettineeksi olenko onnellinen tai millaista elämäni juuri nyt on. Informaatiotulva päivän mittaan on uskomattoman kuormittava ja aikaa vievä. Aika tuntuu menevän nopeammin kuin pitäisi ja tuntuu, että kaikkea ei saa tehdyksi vaikka miten yrittäisi ja työelämä ottaa oman osansa ja vielä hiukan enemmänkin. Aika radikaalia on kuunnella ikäisteni ihmisten toiveita eläkkeelle jäämisestä, vaikka työikää on vielä jäljellä parikymmentä vuotta. Usein ollaan myös stressaantuneita, äkäisiä ja mielensä pahoittajia. Itsestä huolehtiminen saattaa olla toissijainen juttu, eikä omia ajatuksia kerkiä aina edes kuuntelemaan. Elämänhallinta painottuu siihen, että saadaan ne pakolliset asiat hoidetuksi.

Erilaiset termit kotoilusta hitaaseen elämään ovat olleet pinnalla jo usean vuoden ja ihmiset yrittävät löytää jotain mieltä rauhoittavaa. Mindfullness on muodikasta ja media päräyttää milloin minkäkinlaista uutisointia mielen hallinnasta, rentoutumisesta ja näiden tärkeydestä. Monesta termistä on kuitenkin tullut markkinointia ja itsetarkoitus on kadonnut. Olla läsnä hetkessä on ehkä se kliseinen lause, joka kuitenkin pitää hyvin pitkälti paikkansa, sitähän meidän tulisi opetella. Monet meistä tietävät miten se periaatteessa toteutetaan, mutta elämän ruuhkavuosissa taito on ehkä päässyt ruostumaan. Olisi siis syytä palata päivä ja hetki kerrallaan -ajatukseen. Me kun elämme täällä vain yhden kerran.

Miksi sitten juuri tanskalainen ja skandinaavinenkin hygge. Siinä on enemmänkin kyse tunnelmasta kuin konkreettisista asioista. Ajan viettämistä tärkeiden ihmisten kanssa, tarkoituksellista läsnäoloa, leipomista ja ruuanlaittoa yhdessä, yksinkertaisuutta, kodikkuutta, itsensä kanssa viihtymistä, hyvää oloa, perinteiden vaalimista, rentoutumista, rauhallisuutta, mukavuutta, laatuaikaa, iloa, luovuutta, turvallisuuden tunnetta, jolloin olet kuin kotonasi, iloa pienistä asioista. Hygge on kuin kompassi, joka johtaa kohti niitä pieniä asioita, joita ei voi rahalla saada. Kohti tavallisen taikaa ja arkipäiväisiä asioita, jotka ovat monelle ihan itsestäänselviä, mutta jotka tahtovat helposti hukkua kiireisen elämän tiimellykseen. Monet ihmiset kun hukkaavat ne elämän pienet ilot odottaessaan sitä suurta onnellisuuden tunnetta tai kiiruhtaessaan elämän vaatimuksissa liian kovaa. Tietoinen hyggeily tekee elämästä miljoona kertaa makeampaa monellakin tapaa. Kun opimme elämään niin, että nautimme asioista, jotka ovat aivan nenämme edessä, olemme enemmän läsnä. Hygge on siellä, missä sydän ja sielu kohtaavat.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/6053