Riika, ruokamatkailijan herkkupaikka

Aukioita ja terasseja riittää, tämä taitaakin olla terassien luvattu maa. Monet ruokapaikat ovat satsanneet tosissaan myös ulkoasuun kuten tuo keskiaikainen Rozengrals, ravintolan edestä kun löytyy keskiaikainen rekvisiitta vankkureita myöten. Täältä löytyy erilaisia elävän musiikin paikkoja jazzista perinnemusiikkiin, kansanpukuisia pelimanneja, persoonallisia trubaduureja ja monennäköistä katutaiteilijaa. Latvialainen keittiö on monien eri vaikutteiden tulos ja kannattaa ehdottomasti kokeilla myös jotain perinteistä. Täällä ruokaa ei ole pilattu ylenmääräisillä mausteilla, vaan monessa paikassa ruoka on tosi kotikutoisen oloista ja maustettu kevyesti, usein tillillä sekä kuminansiemenillä. Erilaisia etnisiä ravintoloita on viime vuosina putkahdellut sinne tänne ja Riikassa onkin mahdollista nauttia yhtä hyvin sushia kuin dim sumia tai italialaista pizzaa. Löytyy armenialaista, intialaista sekä korealaista. Ruoan hinnat vaihtelevat toki paikan ja tarjonnan mukaan, mutta hyviä monen ruokalajin lounaita saa 7-9 eurolla. Ruokalistat ovat löytyneet ihan joka paikasta englanniksi ja palvelukin on pelannut.

Terassin siimeksessä voi suunnitella matkamuistojen ostamista ja niitä riittää, sillä myyjiä on pitkin vanhaa kaupunkia ja tarjolla on todella paljon erilaista käsityötä villasukista puutöihin. Parhaita ehkä puiset katajavartiset leivinlastat sekä erilaiset kauniisti tehdyt leivinlaudat. Myös todella tyylikkäitä käsin tehtyjä savitöitä löytyi muutamasta myymälästä. Pitkin katuja löytyy torimyyjiä, mutta varsinaisia pidemmän kaavan laadukkaita käsitöitä löytyy vain muutamasta liikkeestä, erityisesti ihastuin käsin taottuihin kynttilänjalkoihin sekä kelloihin, hienoa käsityötä alusta loppuun. Mukaan lähti myös todella taidokkaasti huovutettu pikkuinen nalle, Lote, jolla on ihan oma henkilöhistoriikki mukana.

Ruoka kannattaa sulatella veneajelulla pitkin kanaalia, näkymät ovat varsin rehevät ja kauniit. Jos oikein innostuu voi vuokrata soutuveneen tai polkuveneen. Puistossa voi istuskella ihastelemassa istutuksia tai muuta touhua, jota tuntui riittävän. Keskustan tuntumasta löytyy myös eläintarha, jossa riittää ihmeteltävää.

Vanha kaupunki on täynnä pieniä kujia, pieniä kahviloita ja ruokapaikkoja, matkamuistomyymälöitä ja tietysti niitä meripihkakauppoja. Mukavan käsityksen alueesta saa vaikka kaupunkijuna-ajelulla tai bussikierroksella. Vanhan kaupungin alue ei ole kovin suuri, joten sen on ottanut haltuun muutamassa päivässä. Riika onkin mainio viikonloppukohde.

Permanent link to this article: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/6044