Ruokajuttuja, Riika

Parhaat ruokapaikat ja muut matkavinkit tulevat kootussa teoksessa myöhemmässä vaiheessa, mutta tässä jotain mihin täällä viikolla olemme törmänneet. Ajauduimme kahdelle eri markkinapaikalle, joissa tarjolla oli paikallisia tuotteita ja ehkä hiukan erilaistakin tavaraa, mihin kotona on totuttu. Vihreitä torialueita on siellä täällä ja isolla keskustorilla menee ihan sekaisin, sillä alue on Euroopan mittakaavassa yksi suurimpia. Kesäkauden tuotteita on myynnissä jo laidasta laitaan ja napsittavia herkkuja pöydät notkollaan. Litra mustikoita maksaa 6e, kirsikat ovat edullisempia ja ne tuntuvat olevan paikallisten suosimia.

Näitä kuivattuja kaloja löytyi sieltä täältä kalatiskien vierestä ja ne ovat kyllä hiukan oudompaa aluetta minulle. Ei ole tullut käytettyä ja ihan heti en keksi mihin niitä laittaisin, ehkä niitä syödään ihan sellaisenaan. Kalan kuivaaminen sinänsä on satoja vuosia vanha säilömistapa, kun suola oli kallista tai sitä ei ollut saatavilla, joten mistään uudesta villityksestä tässä ei ole kysymys.

Sitten löytyi hiukan jämerämpi miesten osasto, josta löytyi hevosenkengistä lähtien kaikenlaista mutteria ja ruuvia, lukkoa, avainta sekä erilaisia työkaluja suklaasta tehtynä tietenkin. Hämmästyttävän hienoa tavaraa ja varsin aidonnäköistä kaiken lisäksi.

Markkinoilta löytyi useita erilaisia pöytiä, joista annettiin maistiaisia ja sen myötä pystyi ostamaan kotitekoisia herkkuja mukaan. Ihan ei aina tiennyt mikä piiras oli menossa, mutta suuressa osassa oli jotain täytettä, rahkaa ja rusinoita tai rahkaa ja persikkaa myös suolaista lihatäytettä. Kun edellinen piiraslevy saatiin kulumaan loppuun, oli naisilla heti seuraava valmiina odottamassa.

Viiriäisenmunia oli myös varsin edulliseen hintaan, harmi ettei viitsi kuljetella. Myyjällä oli munat isossa laatikossa ja laatikoita tuntui riittävän, joten ei ihan heti pääse munat loppumaan.

Hampunsiemenöljyä, joka taitaapi olla tällä hetkellä sellainen muotituote ja superfood, jota aikaisemmin on käytetty paljon slaavilaisissa maissa, mutta jonka käyttö on yleistynyt muuallakin. Sisältää paljon hyviä rasvahappoja sekä aminohappoja. Näitä oli myynnissä useassakin eri paikassa.

Leipämaistiaisia, täällä on leivissä paljon erilaisia leseitä, siemeniä ja kuivattuja hedelmiä tai marjoja. Mikäli oikein ymmärsin näistä luomuleivistä löytyi tattarijauhoja, pekaanipähkinöitä, auringonkukan siemeniä, pellavasiemeniä sekä osassa oli porkkanaraastetta, ilman hiivaa leivottuja. Ei hullumpaa.

Kuuluisaa mustaa leipää löytyi myös kauniisti vanhoihin leivinliinoihin käärittynä vanhoista puukaukaloista. Kauniit leivät oli keskeltä koristeltu merkeillä, johin oli ripoteltu laventelinkukkasia, kerrassaan kauniita.

Permanent link to this article: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/6043