Pestoa ja siirappia

Mikä ihana kevään heleä vihreys on vihdoin joka paikassa. Omassa pihassa yrttilaatikoissa alkaa olemaan naposteltavaa, ruohosipuli on jo hyvässä kasvussa, samoin oreganot, myös sipulinvarret ovat jo niin isoja, että niitä voi napsia salaatin joukkoon. Nokkosia on ollut jo letuissa ja pestoakin on tehty. Peston lisäksi toinen ihana alkukesän tuote on kuusenkerkkäsiirappi, josta saa muuten mainiota simaa. Kannattaa muistaa, että kerkkien pomimiseen pitää olla lupa maanomistajalta.

Meidän pihassa on ollut tavallista enemmän elämää, kun mustarastaat ovat tehneet pesiä ympäri pihaa, ensimmäiset poikaset lähtivät maailmalle jo kolmisen viikkoa sitten ja seuraavat ovat jo tulossa. Mustarastaan laulu on yksi kauneimmista ja tekee sen todellisen kesäfiiliksen. Vehreyden varjopuolena on vaivannut tänä keväänä aikamoinen siitepölyallergia, välillä menenkin ihan pää pyörällä ja varsinkin kun muisti tähän aikaan vuodesta alkaa olemaan äärimilleen viritettynä, taidan olla sellainen kävelevä aikapommi. Onneksi loma kutsuu ja pieni irtiotto heti loman alkuun. 

 

Basilika-nokkospesto

Ainekset

1 l nokkosta

4 dl basilikaa

2 dl seesaminsiemeniä

1 dl oliiviöljyä

1 dl ruokaöljyä

1,5 rkl vaahterasiirappia

3/4 kpl sitruunankuoriraastetta

1 tl suolaa

2 kpl valkosipulin kynttä

Tee näin:

Kerätään nokkoset mahdollisimman nuorina versoina, poistetaan varret, keitetään kolmisen minuuttia ja valutetaan hyvin. Sekoitetaan kaikki ainekset sauvasekoittimella sileäksi massaksi. Tarkistetaan maku. 

Vaniljalla maustettu kuusenkerkkäsiirappi

Ainekset

2 l kuusenkerkkiä

4 l vettä

9 dl sokeria

1 tl aitovaniljarouhetta

Tee näin:

Laitetaan kuusenkerkät ämpäriin runsaaseen veteen ja annetaan olla vedessä yön yli. Siivilöidään kerkät, laitetaan ne kattilaan ja lisätään vesi. Annetaan kiehua pari tuntia, siivilöidään ja otetaan neste talteen. Kaadetaan keitinvesi kattilaan, sitä on noin 2 litraa ja lisätään kaikki sokerit. Annetaan kiehua ilman kantta parin tunnin ajan kunnes neste muuttuu tummaksi ja siirappimaiseksi. Purkitetaan ja säilytetään kylmässä. Mitä pienempi keitinaika on sitä juoksevampaa siirappi on. 

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/6039