Valkosipuliset kermaperunat

Lähes itsestäänselvyys miten kermaperunoita tehdään. Ehkä, mutta sitä on niin monta tapaa, että nyt kokeilin ensimmäistä kertaa keittää perunat kermassa ennen uuniin laittamista ja koin sen varsin hyväksi tavaksi. Joku laittaa sipuliperunasekoituksen vuokaan ja kermat päälle. Toinen paistaa huolellisesti perunat pannulla ennen uuniin laittoa. Kolmas keittelee kermassa ja sopivissa mausteissa ja neljäs tuikkii raaat perunat vuokaan ja kermaa päälle. Nyt on kaikkia tullut kokeiltua ja maku on ehdottomasti paras, kun itse kuorii ja siivuttaa, perunasipulisekoitus on arkipäivän hätävara. Edelleen minusta ykkösenä maun puolesta on tuo perunoiden paistaminen pannussa ennen vuokaan laittoa ja kakkosena tämä perunoiden keittäminen kermassa.

Puolisen tuntia, kun antaa miedolla lämmöllä perunoiden muhia kerman kanssa ja sitten vasta laittaa uuniin, eivät perunat kuivu samalla tavalla, kuin jos olisivat koko ajan uunissa. Kun vielä antaa kypsyä hiukan ylikypsiksi niin onhan se nyt niin hyvää. Valkosipulin kanssa ei kannata arastella, sillä sitä voi laittaa varsin tuhdisti varsinkin viikonlopun aikaan. Muita suurempia maustemääriä nämä eivät sitten tarvitsekaan. Tällä kertaa tosin laitoin ennen uuniin menoa päälle vielä maustettua Koskenlaskijaa, joka antoi kiva pienen lisämaun. Koskenlaskijan voi myös sulattaa kerman ja perunoiden kanssa, jolloin makua tulee tasaisemmin ja sitä voi laittaa enemmänkin mitä ohjeessa on. Jos näyttää siltä, että kermaa on liian vähän, voi sitä lisätä vielä hiukan kesken paiston. Loput kermaperunat voi sitten seuraavana päivänä paistella ja lämmitellä pannulla ja se se vasta hyvää onkin. 

 

Valkosipuliset kermaperunat

Ainekset

2 kg perunoita

6 dl kermaa

150 g Sipuli-ruohosipuli Koskenlaskija sulatejuustoa

10 kpl valkosipulin kynsiä

1-1,5 tl suolaa

Tee näin:

Kuori ja viipaloi perunat. Keitä perunoita puolisen tuntia kattilassa kerman kanssa. Lisää joukkoon valkosipulimurska ja suola. Kaada seos uunivuokaan, lisää päälle Koskenlaskija viipaleina ja siirrä 180 asteiseen uuniin. Anna hautua uunissa alatasolla kolmen vartin ajan. 

Permanent link to this article: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/6027