Kööpenhamina

Kööpenhaminaa kierretty vajaa viikko ja kyllä niin tykkäsin. Kävelyä tuli mittariin yli 50 kilometriä ja siinä kerkisi nähdä yhtä jos toista. Avoin, rento, elämänlaatua korostava hyggeilevä mukava kansa. Kööpenhaminan aitotanskalainen tunnelma näkyy ja kuuluu kaikkialla, kodikkaita kutsuvia kahviloita, design-tuotteita laidasta laitaan, maailmankuuluja ravintoloita ja persoonallisia muotiputiikkeja. Kristianian boheemi elämä tuli tarkastettua ja kanavan varret koluttua. Pääsiäisestä huolimatta ruokapaikkoja ja kadunvarsien idyllisiä kahviloita riitti ja nähtävyydet olivat myös pääsääntöisesti auki.

Kyllä sen jo tiesinkin, että pyöräilevä kansahan tämä, mutta oli se siltikin täydellinen yllätys. Pyöriä, pyöräparkkeja, pyörätolppia, tavarakorillisia, juomakorillisia, vähän enemmän remontin tarpeessa olevia ja todella luksustason menopelejä, aivan huikeita määriä, siis käsittämättömiä. Omat kaistat ja omat valot, pyöräily kuuluu selvästi kulttuuriin ja voi miten kauniita yksilöitä näkyikään.

Samanlaisia makkarakojuja ympäri kaupunkia omistajan nimellä varustettuna tietenkin, suolaista pikku huikopalaa, vaikkapa ranskalainen hot dog tai frankfurter käärittynä pekoniin. Lähes aina jono, oli sitten makkaran tarpeessa mihin aikaan päivästä tahansa. Ja niin kauniilla tanskankielellä kyseltiin ketsupit, sinapit, majoneesit, kurkut ja sipulit. Viimeisillä ostokerroilla meni jo niinkuin oli suunnitellutkin. Nakkikioskeista saa myös hennon punaista keitettyä nakkia rod polse, joka on värjätty perinteisellä punaisella värillä ja nautitaan juurikin sinapin, ketsupin, kuivatun sipulin, suolakurkkujen ja remoulade-kastikkeen kera. Tämä taitaa olla lähes kansallisruoka.

Seura oli reissulla mitä parhainta, juhlistimme Ukon kanssa hopeahääpäivää, joka tosin on vasta elokuussa, mutta mikäs sen mukavampaa kun juhlia kokonainen vuosi. Ja apua, Satakunnan Kansa kirjoitteli jutun Tyrniä ja tyrskyjä -elämästä pääsiäiseksi ja se oli hurjasti isompi kuin olin ajatellut. Kansikuvassakin luki, että siellä ne juhlivat Kööpenhaminassa. Kyllä se enemmän meni kävelemisen kuin juhlimisen puolelle kuitenkin. Huomaattehan miten hauskasen kortin Ukko löysi. On se vaan metkaa tuo tanskan kieli, ihan mielettömän kaunista mielestäni, mutta niin nopeaa, ettei perässä pysy, kirjoitettuna kuitenkin ymmärtää aika pitkälti mitä tarkoitetaan.

Irish coffee oli tarjouksessa lähes joka kadun kulmassa ja sitä sai jos jonkinlaisesta lasista kermavaahdolla kuorrutettuna ja varsin ihanan fariinisokeritikun kera. Tarjouksien jälkeen hinnat olivat ehkä kohtuullisia, mutta muuten hintataso Suomeen verrattuna on aika korkea, varsinkin keskustan alueella kaikesta saa maksaa runsaasti. Toisaalta ympäri kaupunkia oli erittäin siistejä ilmaisia vessoja ja erilaisia aktiviteettipaikkoja lapsille ja lapsenmielisille.

Pieniä katuja, vanhoja taloja ja kaunista keskustan aluetta riitti katseltavaksi kilometritolkulla, sievät kävelykadut ja kirkkanväriset talot ovat varsin kauniita ja pitkin poikin on erilaisia nähtävyyksiä, jotka ihastuttavat. Tanskalaista muotoilua, kauneutta, selkeyttä sekä käytännöllisyyttä kannattaa katsella vähintäänkin näyteikkunoista ja ainakin pari putiikkia pitää koluta ihan edes takaisin sisältä saakka.

Uskokaa tai älkää ei yhtään smorrebrod-kuvaa, leipiä kyllä löytyi. Haarukalla ja veitsellä nautittavia todella kauniisti koristeltuja leipiä myytiin lähes joka kahvilassa ja niitä löytyi myös gluteenittomana ja laktoosittomana. Selvästikin kansallisruokaa ja useimmiten pienen olusen kera nautittuna. Tanskalaiset ovat kalastajakansaa ja aluperäinen smorrebrod onkin ollut marinoitua silliä ruisleivällä, jonka päällä on sipaisu voita. Useissa paikoissa leipäset muistuttivat kuitenkin enemmän pieniä taideteoksia ja makujakin oli valittavissa kymmenistä eri vaihtoehdosta.

Pieni merenneito istui juuri niin haikean ja surullisen näköisenä kuin mitä pienenä tyttönä olen kuvista mielikuvan saanut. Olisi tehnyt mieli tönäistä hänet kiveltä veteen. Tämä koko Tanskan symboli on Edvard Eriksenin veistämä ja hento merenneito katselee varsin haikeasti kohti ulappaa. Kaunishan hän on ja niin yksinäinen ympärillä olevista ihmismassoista huolimatta.

Jos ei nyt ihan kuninkaallisia päässyt ihailemaan niin kuninkaallisen henkivartiokaartin vahdinvaihtoa kuitenkin, jota edelsi aikamoiset rituaalit Amalienborgin aukiolla. Väkimäärästä päätellen kuvittelin vähintäänkin kymmenien kuninkaallisten saapuvat tai lähtevän tai pitävän linnan parvekkeella puhetta, mutta näimmekin sitten kaunista punatakkien marssia ja oletettavasti sitä on tarjolla joka päivä aina puolenpäivän aikaan. Kööpenhamina on yllätyksellinen, täynnä ystävällisiä ihmisiä ja rentoa menoa. Suosittelen.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/6013