Rapea riisimuro-hasselpähkinämarenki

 

Ukon uusi marenkisuosikki on makoisat marengit -versio, jossa allaolevaan ohjeeseen on lisätty 1 dl hasselpähkinärouhetta sekä 2 dl riisimuroja. Tulee mukavan rapsakat marengit. Tein tästä massasta marenkeja, tosin niitä ei voi riisimurojen takia pursottaa, vaan pitää lusikalla tehdä sopivia kekoja leivinpaperille. Tästä saa myös hyvin marenkinkakun pohjat. Kakkulautasella voi piirrellä leivinpaperille ympyrät 2kpl/paperi yhteensä 4 kpl ja täyttää ne marenkimassalla. Kuivattaminenkin onnistuu melkein samassa ajassa kuin yksittäisillä marengeilla varsinkin kun jättää vielä yön yli sammutettuun uuniin ja luukun hiukan raolleen. 

Marenkikakku on sellainen vekkuli, ettei sitä sovi säilytellä jääkaapissa kovin kauaa. Marenki sulaa ja parhaimmillaan tämä herkku onkin juuri täytettynä. Tässä kakussa oli täytteenä kermavaahtoa ja mascarponea sekä säilykemangoa. Päällä mantelilastuja, kermavaahtoa ja ananaskirsikoita.

 

Makoisat marengit

Ainekset

6 kpl valkuaisia

5,5 dl sokeria

2 tl omenaviinietikkaa

1,5 dl turkinpippurirouhetta/tuttifruttirouhetta/mariannerouhetta

Tee näin:

Maustetut marengit ovat kyllä hyviä, tekeminen on tosin pientä askartelua. Vatkataan valkuaisia ja 2 dl sokeria kahden minuutin ajan. Lisätään loppu sokeri ja vatkataan 9 minuuttia. Lisätään omenaviinietikkaa pari teelusikallista ja vatkataan vielä hiukan aikaa. Lopuksi lisätään haluttu mauste lusikalla kevyesti sekoittaen. Pursotetaan pellille marenkeja, tästä tulee kaksi ja puoli pellillistä, jos ei tee kovin isoja. Kannattaa ollaa aika isosuinen tylla, etteivät karkkirakeet juutu kiinni. Paistetaan kohtuu miedolla lämmöllä, jotta eivät repeile. Itse laitan 90 asteeseen ja saavat olla uunissa reilusti yli kaksi tuntia. Lopuksi sammutan uunin ja jätän marengit vielä sinne. Jos et ole ennen marenkeja tehnyt, niin kannattaa vaikka parin tunnin paiston jälkeen ottaa pieni maistiaispala, marengin pitäisi lähteä leivinpaperista irti niin, että pohja säilyy kauniina, jos se on vielä tahmeahko ja osa jää kiinni leivinpaperiin, pitää paistoa jatkaa. Meidän perheen suosikkeja ovat ehdottomasti nuo turkinpippurilla maustetut salmiakkimarengit. Jos haluaa marenkeihin hiukan väriä, voi sekoitella valmiin taikinan joukkoon pastaväriä.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/6012