Viherkasvit kuntoon

Viherkasvien huoltoviikot ovat olleet menossa jo usean viikon ajan. Muutamien kuolleiden tilalle on hankittu uutta ja edellisiin vaihdettu multia ja muutenkin tehty pientä kuntokartoitusta talven jälkeen. Olohuoneeseen tuli pieni käpypalmu jo tammikuussa, hidaskasvuinen ja varsin piikikäs kaveri, mutta viihtyy huomattavan hyvin hiukan varjoisemmassakin paikassa. Suoraa auringonvaloa pitääkin välttää ja kasteluiden välissä mullan on syytä kuivahtaa. Tämä aika eksoottinen kaveri sopii paremmin kuin hyvin olohoneen ilahduttajaksi.

Toinen suosikkini on maaorkidea, jota voi kasvatella isossa korissa tai vaikka isossa reunallisessa lasiastiassa. Kukat ovat pienet sekä valkoiset, lajikkeesta riippuen tuoksuttomat tai tuoksulliset ja kukinta tapahtuu yleensä vuoden pimeimpään aikaan. Kesäaikaan sitten ilona ovat kauniin kirjavat lehdet. Kesäisin suoraa auringon valoa tulee välttää ja maaorkidea viihtyykin hiukan varjoisammalla ikkunalla.

Monet kasvit kestävät erityisen hyvin varjoa sekä pimeämpääkin aikaa ja näitä sitkeitä kasvajia meille on johkaantunut yhtä ja toistakin sorttia. Kultaköynnöksestä on saatavilla useita eri variaatioita ja tuo perinteinen on laitettu kasvamaan pitkin isoa metallista tukea, valkoreunainen vähän pienempilehtinen versio on varsin kaunis. Varjossa viihtyviä huonekasveja ovat lisäksi kirjovehkat, traakkipuut, rönsyliljat ja vehkat. Myös anopinkieli ja rahapuut viihtyvät varjossa ja niitä on muutenkin vaikea saada hengiltä.

Erilaiset Maijat sietävät myös varjoa ja niiden lehdistö tuntuu elävän ihan omaa elämäänsä, viimeisinä hankintoina olen ostanut kaksi varsin korkeaa lajiketta, joissa molemmissa on erilaisen kirjavat lehdet, kaunis ilman kukintoakin, mutta Maijoihin tulee hyvällä tuurilla myös hauskaset kukat. Maija on aika juoppo ja multa onkin syytä pitää tasaisen märkänä, kuivuudesta kasvi ei pidä.

Isot huonekasvit ovat todella hienoja, mutta saa olla varsinainen viherpeukalo pitääkseen niitä hengissä, sillä talvi on pitkä ja pimeä. Kentiapalmu ei pidä liiasta auringosta ja menestyy myös talven yli. Kesäaikaan sitä kannattaa lannoittaa ja kastella enemmän, talvella multa saa kuivahtaa kastelukertojen välissä. Kentiapalmu taitaa olla palmuista kestävin, ainakin se on todella kaunis. Palmu kasvattelee uusia lehtiä tasaiseen tahtiin ja pitää pienistä suihkuista. Kesällä sen voi viedä vaikka terassille sopivan varjoiseen kohtaan.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/6002