Joulukuu 21.

Jos joulupöydän jälkiruoka tai kahviherkku on vielä miettimättä, on tässä ihan varteenotettava vaihtoehto nimittäin Charlotte russe, joka on varsin näyttävä tarjottava. Tämän suussa sulavan herkun on kehitellyt 1700-luvulla Venäjällä Aleksanteri ensimmäisen ranskalainen kokki. Kyllä ne ranskalaiset vaan osaavat. Jos ihan tarkkoja ollaan, niin se alkuperäinen Charlotte russe taisi olla Savoiardi-keksien kanssa tehtyä ja tämän kääretorttuversion nimi oli Charlotte royale, korjatkaa jos olen väärässsä. Joka tapauksesa ihastuttava tuote. Sisuksiin voi piilotella itselleen mieluista makua, tässä versiossa on sulatettua Da Capo cappuccinoa, joka antaa mukavan mokkaisen maun. Pientä kikkailua kakun teko vaatii, mutta valmistuu mielestäni helpommin kuin varsinainen täytekakku. Tein kaksi eriväristä täytettä ja sekoitin niitä keskenään vaan hiukan ja sisus jäikin sopivan kirjavaksi. Koristelussa voi päästää mielikuvituksensa valloilleen tai jättää kakun sopivan yksinkertaiseksi. 

 

Charlotte russe Da Capo -täytteellä

Ainekset

5 kpl kananmunia

1,5 dl sokeria

1 dl perunajauhoja

0,5 dl kaakaojauhoja

1 tl leivinjauhetta

Da Capo -täyte:

4,5 dl kermaa

4 dl mascarponea

20 kpl Da Capo cappuccino -konvehteja

3 kpl liivatelehteä

0,3 dl BaileysiäMascarpone -täyte

3 dl kermaa

300 g mascarponea

5 kpl liivatetta

0,3 dl Baileysiä

0,5 dl sokeria

Muut ainesosat: kermaavaahtoa ja suklaakarkkeja koristeluun.

Tee näin:

  1. Valmistetaan kääretorttu. Vatkataan kananmunat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Lisätään sihdaten kuivat aineet ja levitetään taikina pellille. Paistetaan 200 asteessa kypsäksi. 
  2. Sulatetaan konvehdit kermatilkkaan (0,5dl) pienessä kattilassa koko ajan sekoittaen. Annetaan jäähtyä.
  3. Valmistetaan Da Capo -täyte. Vatkataan kerma (4dl) vaahdoksi ja lisätään siihen mascarpone sekä sulatetut konvehdit. Lisätään tarvittaessa sopivasti sokeria. Täytetään osalla täytteestä kääretorttu ja laitetaan se jääkaappiin kylmään. Laitetaan myös loppu täyte jääkaappiin ja annetaan kääretortun rauhassa jähmettyä kaapissa.
  4. Otetaan täyte jääkaapista. Kuumennetaan Baileys kiehuvaksi ja lisätään viitisen minuuttia kylmässä vedessä olleet liivatelehdet, jäähdytetään. Lisätään seos loppuun mascarponeseokseen ohuena nauhana hyvin sekoittaen.
  5. Valmistetaan valkoinen täyte vatkaamalla kerma vaahdoksi ja lisäämällä mascarpone sekä sokeri. Laitetaan liivatelehdet kylmään veteen viideksi minuutiksi ja lisätään ohuena nauhana jäähtyneet kuumennettuun Baileysiin sekoitetut liivatelehdet mascarponeseokseen. Tarkistetaan maku ja lisätään tarvittaessa sokeria.
  6. Leikataan kääretorttu paloiksi, vuorataan pyöreäpohjainen vuoka reilusti kelmulla ja levitetään kääretortun siivut tiiviisti pohjalle ja reunoille saakka. Kaadetaan molempia täytteitä vuorotellen kakun sisään ja sekoitetaan kevyesti. Levitetään päälle kelmu ja annetaan kakun hyytyä rauhassa jääkaapissa pari tuntia.
  7. Siirretään kelmu vuoan päältä sivuun ja kaadetaan kakku varovasti tarjoilualustalle, poistetaan kelmu. Koristellaan kakku kermavaahdolla ja suklaakarkeilla.

Permanent link to this article: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/5946