Joulukuu 10.

Englantilainen hedelmäkakku ja taatelikakku eivät ole mitään tämän mausteisen glögikakun rinnalla. Ihanan pehmeä ja sopivan mausteinen kakku tuo joulun kotiin, sillä jo tekovaiheessa leijailevat tuoksut ovat ihan omaa luokkaansa. Tämä on meidän ehdoton kestosuosikki, jota on joka vuosi ihan pakko tehdä. Aikoinaan kehittelin ohjeen poikia varten, kun kuivakakussa ei saanut olla mitään muruja ja tätä pyydetään edelleen joka joulu. Samasta taikinasta valmistuvat näppärästi myös joulun ihanimmat muffinssit. Taikinamäärä on reilu ja yleensä teenkin siitä pari pienempää kuivakakkua tai sitten hiukan isomman ja lopusta muutaman muffinssin.

 

Mausteinen glögikakku

Ainekset

3 dl punaviiniä

4 rkl sokeria

3 rkl ruokosokeria

1 kpl appelsiinin kuorta raastettuna

1 kpl appelsiinin mehua

2 tl kanelia

1 tl neilikkaa

150 g tummaa suklaata

350 g voita

6 dl tomusokeria

6 kpl kananmunia

2 tl vaniljasokeria

4 tl leivinjauhetta

3 rkl perunajauhoja

5 dl vehnäjauhoja

Tee näin:

Pestään ja raastetaan appelsiinin kuori, puristetaan mehu. Kuumennetaan kattilassa kiehuvaksi punaviini, appelsiininmehu sekä raaste, sokeri, ruokosokeri, neilikka sekä kaneli. Otetaan heti liedeltä pois ja annetaan maustua kaikessa rauhassa pari tuntia. Sulatetaan tumma suklaa ja annetaan jäähtyä. Vatkataan voi ja tomusokeri vaahdoksi. Sekoitetaan joukkoon munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisätään joukkoon vaniljasokeri ja jäähtynyt suklaa. Sekoitetaan joukkoon maustunut glögi. Lisätään keskenään sekoitetut leivinjauhe, perunajauho sekä vehnäjauhot. Taikina on melko juoksevaa. Kaadetaan taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja paistetaan 180 asteessa kypsäksi. Aika riippuu kakkuvuoan koosta. Litrasen kakun paistamiseen menee oin 40 minuuttia. Tarkistetaan kypsyys tikulla. Jos teet sekä kakun että muffinsseja, kaada puolet taikinasta kakkuvuokaa ja toinen puoli muffinsseiksi. 

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/5931