Piparkakulta maistuva suklaakakku

Kaupallinen yhteistyö: Arla

Tänä syksynä on monien mutkien ja matkojen kautta tullut selväksi, että tärkeintä on rakkaus on se sitten pientä tai suurta. Sen perinteisen Ukkoon ja lapsiin kohdistuvan lisäksi löytyy myös arkisempiakin rakkauden kohteita. Jos jollekin on vielä epäselvää rakastan suklaata, kahvia, jouluisia mausteita, ruusuja sekä tietenkin maitoa. Maitorakkaus juontaa alkunsa varhaiseen lapsuuteen, jolloin kävin mummulassa aidon maidon perässä. Lehmiä pelkäsin, mutta mummun puoliviileästä kulmakaapista Arabian maitokannusta kuppiin lurauttama rasvainen lehmänmaito teki kauppansa. Sen kanssa oli aina tuoretta tuoksuvaa ruisleipää ja voita kukkatassilta. Mummun mottona oli se, että maidolla ja ruisleivällä kasvaa tervettä nuorisoa. Vieläkin pistää hymyilyttämään tomerat neuvot ja huoli siitä, että pitää saada vähän rasvaa luitten päälle. Kyllä sitä sitten tähän ikään mennessä onkin jo tullut kerättyä, harmi ettei ole mummu sitä näkemässä.

Syksyn aikana olen ostanut useita purkkeja Arlan luomumaitoa, sellaista perinteistä, ensin kokeilumielessä ja sitten tottumuksesta. Ensimmäistä purkkia ostaessa juttelin kaupassa kassalla myyjän kanssa maitokokeilusta ja mietimme millaista se mahtaa olla, sittemmin hän on todennut ostoksia seuratessaan, että luomumaito maistuu ja niin tekee. Tämä on siitä kiva tuote, että sitä saa tuosta vähän pienemmästäkin lähikaupasta ja on takuulla kotimaista, ihan joutsenmerkkituote. Jos ihan rehellisiä ollaan, niin kyllä tässä hiukan on sen alkuperäisen mummulan maidon tuntua, sillä maitoa ei ole homogenoitu. Rasvan saa sekaisin maitoon hiukan ravistelemalla, tosin kaadan aina ne ensimmäiset rasvaisemmat osuudet ravistamatta kahvin sekaan, on hyvää. Maidon vähäisempi käsittely ja prosessointi tekee sen, että tämä versio sopii paremmin monelle herkkävatsaiselle. Maito on siis alkuperäisessä ja aidossa muodossa, mutta toki pastöroituna.

Maitoa käytän päivittäin kahvin kanssa, ruuanlaitossa ja leivonnassa. Yritän saada päivän kalsiumtarpeen kerättyä suoraan maitotuotteista ja pillerit jätän suosiolla apteekkiin. Se mikä erityisesti tässä luomumaidossa ilahdutti on B2- ja B12-vitamiinit sekä jodi. Itsellä varsinkin B-vitamiinien saanti on viljatuotteiden vähyyden vuoksi puutteellista ja tästä sitä tulee. Jodin saanti on aivan välttämätöntä ja seleenin kanssa se on oleellinen kilpirauhasen toimintaan vaikuttava tekijä. Monilla jodin saanti on liian vähäistä, kun on vaihdettu jodioitu suola muunlaisiin versioihin.

Arlalle, joka on muuten maailman suurin luomutuotteita valmistava yritys,  maito saapuu tarkoin valituilta luomutiloilta ja maidossa rasvapitoisuus vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Kesällä siis on vähemmän rasvaa ja talvella taas enemmän, sopii minulle oikein hyvin, sillä kesällä pärjää hiukan vähemmälläkin. Kahvin ystävälle tämä täyteläinen maito on hittituote, sillä täysmaidosta saa ihan parhaan maitovaahdon. Sopivan rasvainen maito takaa herkullisen ja kuohkean vaahdon. Kahvikone surraakin meillä moneen kertaan päivän aikana.

Täysmaito sopii mainiosti ihan kaikkiin leivonnaisiin, tässä siitä on tehty piparkakun makuinen suklaakakku talven juhlallisuuksiin. Arlan luomu täysmaitoa on sekä suklaakakussa että kuorrutteessa. Kakussa maistuu suklaan lisäksi kaneli, neilikka sekä inkivääri ja täytteestä löytyy vaniljaa. Hiukan art deco -henkinen kakku sopii moniin eri tilaisuuksiin. Sulat ovat tämän talven muoti-ilmiö ja ne sopivat varsin mainiosti myös kakkujen koristeluun. Pääsee helposti ilman sokerimassaräpeltelyjä. Pitsi on helppo väsäillä paketin ohjeiden mukaan ja samalla pitsilevyllä saa yhden kakun pitsit kerralla. Tämä kakku vaan mehevöityy jääkaapissa, joten se on hyvä tehdä ajoissa ennen tarjoilua. 

 

Piparkakku-suklaakakku

Ainekset

Kakkutaikina:

7 1/2 dl vehnäjauhoja

2 dl voita (sulatettuna)

3 dl täysmaitoa (Arla luomu)

2 dl kahvia (vahvaa)

2 kpl munaa

2 dl fariinisokeria

3 dl sokeria

2 tl ruokasoodaa

2 tl leivinjauhetta

1 1/2 tl kanelia

1/2 tl inkivääriä

1/2 tl neilikkaa

2 dl kaakaojauhetta (Van Houten)

1 tl omenaviinietikkaa

Suklaakuorrute:

3 dl sokeria

1 1/2 dl kaakaojauhetta (Van Houten)

6 kpl munaa

500 g voita

2 tl vaniljasokeria

1 1/2 dl täysmaitoa (Arla luomu)

1 1/2 dl kermaa

Tuorejuustotäyte:

100 g voita

3 dl tomusokeria

1 rkl vettä

400 g tuorejuustoa (vaniljan makuista)

Tee näin:

Valmistetaan pitsi purkissa olevan ohjeen mukaan. Ohjeet hiukan vaihtelevat eri merkkien kesken. Valmistetaan kakkutaikina. Voidellaan kakkuvuoka (20cm) voilla ja päällystetään leivinpaperilla. Valmistetaan vahva kahvi, sulatetaan voi ja sekoitetaan omenaviinietikka maitoon. Sekoitetaan nesteet kananmunien kanssa ja lisätään hyvin keskenään sekoitetut kuivat aineet nopeasti sekoittaen. Kaadetaan taikina vuokaan ja paistetaan uunin alatasolla 170 asteessa tunnin verran. Testataan tikulla kypsyys niin, ettei kakkua pidetä uunissa liian kauaa. Hiukan jäähtynyt kakku kumotaan ja annetaan jäähtyä. Pidetään leivinpaperi ympärillä, ettei pääse kuivumaan. Valmistetaan täyte sekoittamalla tomusokeri voin kanssa, lisätään vesi ja lopuksi tuorejuusto. Leikataan jäähtynyt kakku viiteen osaan ja täytetään tuorejuustotäytteellä. Keitetään suklaakuorrute. Sekoitetaan keskenään kattilassa sokeri, kaakaojauhe, kerma, maito sekä keltuaiset. Kuumennetaan rauhallisesti kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Annetaan jäähtyä hyvin. Vatkataan mahdollisimman kylmä voi vaahdoksi ja lisätään täysin jäähtynyt kiisseli vähitellen vatkaten, sitten 2 valkuaista yksitellen vatkaten ja lopuksi vanilliinisokeri. Kuorrutetaan kakku suklaalla, tasataan sivut ja päällinen kuumalla veitsellä ja kiinnitetään päälle pitsi. Pursotetaan lopusta suklaasta koristeita ja koristellaan kakku ruusulla ja höyhenellä

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/5920

10 kommenttia

10 pingiä

Hyppää kommentti lomakkeelle

    • Vierailija on 10.12.2016 at 06:16

    Hienosti kuvattu
    Maitopurkkikin saatu hienosti kuvaan ja ihan juhlallista
    Taitavaa

    • sari kalliomäki on 10.12.2016 at 20:08

    Kiitos <3

    • Vierailija on 17.12.2016 at 16:59

    11 dl sokeria jos oikein laskin , se on yli kilo !!!

    • sari kalliomäki on 17.12.2016 at 17:04

    Ihan oikein laskit, osa toki tomusokeria, siksi kai tämä onkin syntinen suklaakakku :D. Kakku on iso ja riittoisa, joten yhtä henkeä kohti sokeria ei kuitenkaan tule paljoa, paitsi jos sortuu palaseen jos toiseenkin.

    • Veerailija on 17.12.2016 at 17:24

    Ihan vain vinkkinä, että on jotenkin raskasta lukea reseptiä joka on kirjoitettu tyylillä: valmistetaan, voidellaan. Jotenkin tönkön kuuloista tekstiä. Mielummin kannattaa kirjoittaa valmista, voitele jne.

    Mutta kakku kuulostaa syntisen hyvältä! En vain taida ehtiä tehdä tuota jouluaatoksi töiden takia. 🙁

    • Vierailija on 18.12.2016 at 13:37

    Upea kakku❤ Saakohan noita pitsi juttuja ihan tavallista marketeista,m itä merkkiä käytit?

    • sari kalliomäki on 18.12.2016 at 15:46

    Hei, jos et kerkiä jouluksi, tee vaikka uudeksi vuodeksi. Ja jos tuntuu liian jouluiselta voi kanelin, inkiväärin ja neilikan jättä ä pois.

    • sari kalliomäki on 18.12.2016 at 15:49

    Kiitos <3 pienemmistä marketeista ei kyllä saa, isommista en osaa varmaksi sanoa. Omani olen tilannut Confetista ja se on Confetin omaa pitsiainetta, jota saa muuten eri väreissä. Olen myös käyttänyt ulkolaista Cake Lace -nimistä ja molemmat ovat toimineet oikein hyvin.

    • Jouluksileipuri on 23.12.2016 at 21:59

    Joka joulu tulee leivottua aina kakku uudella reseptillä, tänä vuonna tämä 🙂 valitettavasti kuorrute juoksettui valkuaisia lisätessäni. Miten voisi ehkäistä seuraavalla kerralla, muuten tuli tosi hyvää?!?

    • sari kalliomäki on 24.12.2016 at 05:24

    Hei, itselle on käynyt joskus samoin ja syynä se, että olen hätäillyt ja ainekset eivät ole kylmiä. Voi pitää mahdollisimman kylmänä vatkata vaahdoksi eli kun on ollut hetken pöydällä ja suklaakiisseli pitää olla aivan jäähtynyttä. Harmi että kävi näin, ensi kerralla onnistuu. Oikein hyvää joulun aikaa sinulle ja makoisia leipomuksia ensi vuodelle :).

Kommentit eivät ole päällä.