Syksyinen luumupiirakka

Houkuttaako luumut torin tarjonnassa tai kaupan hyllyllä vai onko pihassasi oma luumupuu? Nyt niitä ainakin on. Tein jälleen luumupiirakan luotto-ohjeella ja hyvää tuli. Mehevät luumut sopivat kyllä hyvin piirakkaan ja rommista saa niihin hiukan lisämaustetta. Tällä kertaa laitoin tuollaista maustettua rommia, joka sopi presiis mainiosti tähän hommaan. Tämä pohjan ohje on mielestäni yksi parhaita, ei tarvitse kaivaa sitä vatkainta esiin, vaan sulatettuun voihin sekoitellaan muut ainekset ja sitten vaan taikina vuokaan. Taikinaa on myös sen verran runsaasti, että vuokaan levittäminen käy näpsäkästi ja jos vuoka on halkaisjaltaan hiukan pienempi, voi osasta taikinaa tehdä kuvioita pinnalle. Piirakka on kaunis myös ilman kuvioita.

Jostain kumman syystä meille aina johkaantuu kaikenlaisia herkkuja ja viikonloppuna sain korillisen luumuja. Nämä olivat sellaista herkkua, ettei jäljellä ole yhtään. Jos käyttää oman luumupuun luumuja piirakkaan, kannattaa laittaa hiukan enemmän kuin mitä ohjeessa sanotaan, sillä näiden koko on huomattavasti pienempi kuin kaupan luumujen. Kannattaa kerätä pientä vitamiinipaukkua vielä talven varalle, sillä illat uhkaavasti pimenevät ja talvi tulla jollottaa. Ja hei koittakaapa myös Uuran rommiluumupiirakkaa, sitäkin on meillä useasti tehty ja on hyvää.

 

Luumupiirakka

Ainekset

200 g voita sulatettuna

1,5 dl sokeria

6 dl vehnäjauhoja

1 kpl kananmunaa

2 tl kanelia

0,5 tl inkivääriä

Täyte:

7 kpl tummia luumuja (0,5 rasiaa)

7 kpl keltaisia luumuja (0,5 rasiaa)

1 dl sokeria

1 dl muscovadosokeria

2 tl vaniljasokeria

1/4 dl rommia

1/4 dl vettä

Tee näin:

Sekoitetaan kaikki pohjan ainekset ilman turhia vatkailuja ja levitetään vuoan pohjalle sekä reunoille. Jos vuoka on halkaisijaltaan iso riittää taikina pohjaan ja reunoille, jos taas hiukan pienempi (20cm), riittää taikinasta myös kuvioita piirakan päälle. Taikinaa on myös helppo tehdä puolitoistakertaisena, jolloin voi tehdä enemmänkin kuvioita tai tehdä kannen myös isompaan piirakkaan. Viipaloidaan luumut ja poistetaan kivet. Laitetaan kattilaan vesi, rommi sekä sokerit ja kuumennetaan kiehuvaksi niin, että seos pulpahtelee hiukan. Otetaan kattila pois levyltä, lisätään luumut ja kieritellään niitä sokeriseoksessa. Kaadetaan luumut piirakan päälle ja lisätään vielä sokeriliemi tasaisesti piirakan päälle, paistetaan 180 asteessa uunin alatasolla reilu puoli tuntia. Tämän kanssa sopii mainiosti maustettu smetana. Lisää joukkoon hiukan muscovadosokeria, sokeria ja vaahterasiirappia.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/5886

1 kommentti

1 ping

  1. Kiitos reseptistä, tuota taikinaa pitää kokeilla! Noin kivoja koristeita ei tämä nakkisormi tosin saa väkerrettyä 🙂

Kommentit eivät ole päällä.