Pehmeät timjamikermaperunat

Kyllä huomaa että perunakauppias tekee jälleen kierrostaan, sillä perunaruokia on syöty viimeiset pari viikkoa melkein joka päivä. Viikonloppuna tehtiin timjamilla maustettuja kermaperunoita ja niiden annettiin hautua oikein kunnolla pehmeiksi. Oli hyvää. Timjami kuuluu suosikkimausteisiini ja meillä on ollut valtava timjamikasvusto. Sitä onkin syöty kesän ajan monessa ruuassa ja loput aion laittaa lasipurkkeihin pakkaseen ja rapsutella sieltä suoraan ruokiin. Toimii. 

Tämä perunaherkku vaatii ihan kunnon perunat ja vaikka kuorimiseen ja viipaloimiseen menee aikaa, kannattaa se tehdä. Pakasteversio on toki helpompi, mutta häviää maussa. Perunoihin tulee siis reilusti tuoretta timjamia sekä valkosipulia, eivätkä ne muuta sitten tarvitsekaan. Päälle kun ripotellaan vielä parmesaania ja edamia, niin tulos on herkullinen. Kannattaa paistaa perunoita tarpeeksi kauan, jotta niistä tulee kermaisen pehmeitä. Itse pidän uunissa parissasadassa ensin tunnin ja sen jälkeen puolisen tuntia pienemmässä lämmössä. Kannattaa tarkistaa pehmeyttä aina välillä, ettei perunat kuivahda, sillä uunista riippuen paistoajat ovat hiukan erilaisia. Ja mikä parasta, kermaperunat on helppo paistaa seuraavana päivänä pannulla voin kera pannuperunoiksi, nam.

 

Timjamikermaperunat

Ainekset

2,5 l viipaloitua perunaa

6 dl kermaa

3 rkl tuoretta timjamia

9 kpl valkosipulin kynsiä (puristettuna)

3 tl suolaa

100 g parmesaania raastettuna

50 g edamjuustoa (raastettuna)

Tee näin:

Kuoritaan ja viipaloidaan perunat, laitetaan perunat isoon kulhoon. Sekoitetaan pienessä kulhossa kerma, valkosipulit, timjami sekä suola. Raastetaan juustot ja ripotellaan ne perunoiden päälle, kaadetaan lopuksi kermaseos perunoiden päälle. Paistetaan 200 asteessa alatasolla tunti ja sen jälkeen pienennetään lämpötila 80 asteeseen ja annetaan laatikon vielä muhia jälkilämmössä puolisen tuntia. Tarkasta välillä pehmeys, etteivät perunat kuivu liikaa. 

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/5877