Kesäkahvilan perustaminen

Hyvin sujuneen heinäkuun kunniaksi on hiukan poksauteltu hyvässä seurassa. Niin moni kahvilavierailija kyseli kesäkahvilan perustamisesta, että ajattelin laittaa asiasta muutaman rivin tänne blogiin. Sellaisen ravintolapäivätyyppisen pienimuotoisen lyhytkestoisen kahvilanhan voi perustaa kuka vaan, mutta tällainen useamman viikon touhuilu vaatii aina erilaisen toimintamallin. Tällaista 24/7 kahvilaa perustaessaan pitää olla joko leivontafriikki tai hiukan hullu, minä taidan olla sopivasti molempia. Tästä pitää tosissaan tykätä, että jaksaa koko kuukauden.

Ensiksi on hyvä selvittää kahvilan paikka, mitä keskeisemmällä sijainnilla sen parempi. Toiminimi pitää olla kunnossa tai joku muu järkevä vaihtoehto samoin hygieniapassiVuokra- sekä sähkö- ja vesilaskut on hyvä selvittää etukäteen. Sen jälkeen tehdään maksullinen omavalvontasuunnitelma, jota tarkennetaan pohjapiirroksilla ja hyvinkin tarkoilla toimintamalleilla. Myös Terveysviraston tekemä Oiva-tarkastus on maksullinen. Seuraavaksi pitää hoitaa kuntoon vakuutus sekä erilaiset halutut maksut kuten musiikin kuunteluun liittyvä Gramex ja Teosto. Myös jätehuolto kannattaa hoitaa ajoissa, sillä jätteen määrä lajittelunkin jälkeen on suuri.

Kahvilassa tarvitaan yllättävä määrä erilaisia tarvikkeita. Ensinnäkin pitää olla sopivasti pöytiä ja tuoleja. Monet ihmiset tykkäävät rauhassa istuskella ja nautiskella auringosta sekä herkuista, joten mitä enempi paikkoja sitä parempi. Meillä yhtenä päivänä vietettiin babyshowereita kolmisen tuntia sekä koiratapaamista ja oli kiva, kun riitti tilaa. Täksi kesäksi hankimme lisää tuoleja ja muutamia metallisia pikkupöytiä, jotka olivat kovassa käytössä. Ulkona on kiva olla kukkasia ja jotain pientä rekvisiittaa sekä pöytätabletit tai liinat.  Pöytäkukkasten lisäksi meillä oli pari valtavankokoista tulilatvaa sinisissä vanhoissa ämpäreissä ja moni kokeili ovatko ne aitoja. Jaksoivat kukkia koko heinäkuun ja vieläkin täydessä kukassa, mainio hankinta. Lisäksi viime vuoden tapaan oli vanhoissa laatikoissa lankaköynnöstä, joka menestyy myös auringossa mainiosti. Laatikoilla on näppärä rajata aluetta niin, ettei siihen parkkeerata autoja.

Myyntitiloissa on hyvä olla pöytä sekä muu tarvittava kalusto sekä kahvilarekvisiittaa. Leivonnaisten ja juomien myyntiä varten tarvitaan kylmäkaappi, meillä on käytössä useita jääkappeja ja pakastimia, eikä silti tahdo tilat riittää. Kaikkia koneita pitää olla kaksin kappalein, varsinkin jos edes osittain myy eri paikassa kun valmistaa. Kaksi yleiskonetta, vatkainta, kahvikonetta, kahvinkeitintä ja vedenkeitintä. Konehankinnat vievätkin kaikista menoista aika ison loven. Laatu korvaa määrän eli kannattaa sijoittaa heti kunnon koneisiin, jottei niitä tarvitse uusia jatkuvasti.

Astioita pitää olla rutkasti se huomattiin viime kesänä ja tänä vuonna niitä ostettiin tuplat. Pelkästään Hobstar-laseja on ainakin viitisenkymmentä ja ne on todettu todella kestäviksi ja hyviksi. Sen sijaan ohuemmasta lasista tehdyt vastaavat sima-lasit todettiin huonoksi sijoitukseksi, sillä ne eivät tahtoneet vauhdikasta kahvilaelämää kestää. Kahvikuppeja ja teekuppeja on reilulle sadalle hengelle ja lusikoita pitää olla vähintään vastaava määrä. Omat lusikat tietysti erikoiskahvijuomille. Cappuccino ja espresso sekä muut kahvijuomat tehdään omanlaisiinsa kuppeihin. Lisäksi löytyy erilaisia tarjottimiajuustokakkulaseja, kakkulautasia, leipälautasia, sokerikkoja ja kermakkoja aika huisi määrä. Lisäksi tarvitaan ihan peruskalustoa kuten kattiloita, veitsiä, isoja lusikoita, kakkulapioita sekä kakuntekotarvikkeita.

Kaikennäköistä pientä tavaraa ja tarviketta kertyy uskomaton määrä. Pitää olla tuhannen kertakäyttöpursotinpussia, leivinpaperia, pursotinpäätäpilliä, servettiä, suodatinpusseja, tikkaria, lakupiippua, sokeripakettia. Lisäksi pitää olle esiliinojakäsipaperia, wc-paperia, roskapusseja, siivousvälineitä, tiskiharjoja, pesuaineita, kuivausliinoja ja kaikennäköistä muuta tavaraa. Kahvilasta on myös hyvä löytyä kertakäyttöastioita sekä take away -pakkauslaatikoita. Mikäli myy jotain oheistuotetta, tarvitaan siihen omat juttunsa, meillä oli itsetehtyjä marenkeja eri mauissa sekä irtokarkkeja ja metrilakua. Näitä varten tilattiin pakkauspusseja sekä Tyrniä ja tyrskyjä -tarroja. Lisäksi myimme Kaffiinon paahtamaa Räpsöö-roast kahvia.

Lain mukaan pitää asiakkaalle tarjota kuitti. Meillä käytettiin tilattuja vanhanaikaisia kopioivia kuitteja, joista on sitten helppo itsekin laskea ostot ja alvit. Moni kyseli blogin osoitetta ja facebook-sivustoa ja niihin löytyikin linkki kuitista. Lisäksi meillä oli pankkikorttilaite iZettle, joka toimi paria poikkeusta lukuunottamatta todella hyvin ja on juuri sopiva tällaiseen lyhyeen kesätoimintaan.

Etukäteen tilattavia asioita on myös paljon. Valmiina pitää olla kahvikoneeseen tarvittavat asiat, juomat sekä juomakaappimakusiirapit, erikoiskahvipavut, suklaarouhe, koristeet, tavallinen kahvi, sokeri, jauhot, kananmunat, kaakaojauheet, leivinjauhe, vaniljasokeri ja muut leivontatarvikkeet, sillä kaupassa ei oikein kerkiä isommin käymään. Määrät ovat myös ihan käsittämättömän suuria, sillä reilussa kuukaudessa käytettiin 1200 kananmunaa. Kermaa meni melkein 900 purkkia. Suurin osa kylmätuotteista tilattiin lähikauppaan, josta niitä oli helppo päivittäin käydä hakemassa. 

Siihen on syytä varautua, että kaikki on mahdollisimman hyvin organisoitu ja mietitty etukäteen, sillä aikaa on tosi rajallisesti. Joka päivä pitää leipoa oikein urakalla sen jälkeen kun kahvila on siivottu ja tavarat paikallaan sekä tietysti aamulla. Herätys aamuisin kuuden aikaan. Kuukausi on raskas, mutta mielettömän ihana. Kahvittelijat ovat olleet tyytyväisiä ja niin kesämielellä, heidän kanssaan on ollut ilo puida kaikennäköisiä asioita, välillä tosin on ollut niin kiire, että juttelu on jäänyt. Tämän kokemuksen avulla pärjätään taas pimeä syksy sekä lomautustouhut ja haaveillaan ensi kesästä. Jos maailma on mallillaan, popahdamme jälleen ensi kesänä.

Kiitokset kaikille yhteistyötahoille erityisesti Reposaaren päiväkodille, Seijan puutarhalle, Reposaaren Salen tytöille, Kalapaikka Merimestan Auvolle sekä tietysti omalle perheelle, joka on juuri sopivan hullu lähteäkseen mukaan mamelskiinin ja papeliinin touhuihin. Ja tietysti kiitokset kaikille niille, jotka ovat mainostaneet niin some-maailmassa kuin muutamassa lehdessäkin. Ja hei, varokaa mistä haaveilette ja mitä suustanne päästätte, haaveilla on tapana toteutua.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/5871

2 kommenttia

2 pingiä

  • Kontturi Seija on 9.8.2016 at 04:18

  Jos joku on hieno juttu, niin sinä Sari ja sinun ihana perheesi, jotka yhdessä tuotte iloa ja valoa rakkaalle Reposaarellemme!
  Niin ja ne herkut…toivottavasti saamme nauttia niistä jälleen ensi kesänä ja onneksi meillä on tämä blogi, josta varmasti jokainen löytää hyviä vinkkejä niin arkeen kuin juhlaankin.

  • Liisimaria on 20.2.2018 at 00:36

  Kesäkahviloilta ei nykyään vaadita noita alussa mainittuja byrokratioita.

  https://yle.fi/uutiset/3-6087211

Kommentit eivät ole päällä.