Wien

Viikonlopusta saakka on nautittu Wienin kesästä ja tässä muutamia ajatuksia ihanaakin ihanammasta kaupungista. Ostoskatu Graben, joka on rakennettu entisestä roomalaisten vallihaudasta on erittäin vilkas. Siitä tuli 1900-luvun alussa Wienin symboli. Katu on täynnä kivoja pikku kahviloita sekä herkuttelupaikkoja ja katua ympäröi valtavat vanhat porvaristalot pikku yksityiskohtineen. Keskellä katua kohoaa korkea “ruttopylväs”, jossa on symbolisesti kuvattu ruttoinen noita-akka, jonka enkeli on nitistänyt, patsaasta löytyy myös rukoileva keisari Leopold. Tältä aukiolta saat takuuvarmasti parhaat jäätelöt sekä italialaisena versiona että valtavina koristeellisina jäätelöannoksina. Vilkasta elämänmenoa on kiva seurailla ja tuliaiset kannattaa käydä ostamassa kadun päässä olevasta Wienin arvostetuimmasta monikerroksisesta Meinl am Graben herkkukaupasta.

Wien on hevosten kaupunki, hevosia rattaineen on ihan joka paikassa ja kärrytellen on kiva katsastaa kaupungin nähtävyyksiä. Uskomatonta miten hyvin hevoset kestävät vilkkaan liikenteen ja melun. Kärryttelyhinnat ovat tosin aika tyyriit, mutta yhdistelmäpassilla onnistuu sopivan edullisesti. Myös sightseeing-busseilla näkee kivasti kaupunkia ja reittejä on useita erilaisia. Busseilla pääsee myös kaupungin ulkopuolella oleviin kohteisiin. Tonavan kanavan rannalta voi lähteä vesiristeilylle. Taksien hinnat ovat kohtuulliset ja metrolla pääsee sujuvasti paikasta toiseen.

Wien on myös kuuluisuuksien kaupunki ja erilaisia patsaita sekä muistomerkkejä onkin  runsaasti. Keskustan tuntumassa voi käydä tutustumassa Mozartin asuntoon, jossa hän sävelsi mm. Figaron häät. Tarjolla on myös lukuisia konsertteja, joissa voi kuunnella wieniläisiä sävelmiä. Erilaiset tanssinäytökset ovat myös suosittuja ja Hofsburgissa sijaitsee Spaniche Hofreitschule, espanjalainen ratsastuskoulu, jonka esityksiä on myös mahdollista katsella. Nämä ovat viimeisiä klassisen ratsastustaidon ylläpitäjiä. Hevoset tanssahtelevat musiikin mukaan upeassa talvimaneesissa.

Mikään ei voita pientä vilvotteluhetkeä auringolta piilossa, lämpötilat kun ovat huidelleet lähellä kolmeakymmentä. Erilaisia jäätelöpaikkoja ja ruokapaikoja on pitkin poikin ja suosituimmat ovat ääriään myöten täynnä. Lämpimänä päivänä saa nälän taltutettua helposti vähän vähemmälläkin syömisellä ja siksipä kahvilat ovat tulleet hyvinkin tutuiksi. Olemme tainneet kiertää kaikki kuuluisimmat paikat ja niistä tarkempaa tietoa hiukan myöhemmin. Suurin suosikkini on ollut uskokaa tai älkää paikallinen kahvi Wiener Melange, sitä tulee ikävä.

Luonnontieteellinen museo oli kokemus sinänsä, erityisesti siis interiöörinsä puolesta, sillä rakennus oli aivan huikea. Toki sieltä löytyi erittäin laajasti katseltavaa elämän alkuajoista ihan näihin päiviin saakka, mutta minun huomioni vei kyllä koristellut seinät ja katot. Jos jaksaa kävellä, vastapäisessä museossa voi käydä ihailemassa taidetta. Kokoelmat ovat huikaisevia.

Wien sisältää paljon puistoja, vehreitä alueita, upeita rakennuksia sekä palatseja ja paljon nähtävää. Belvedere on aivan hotellimme vieressä ja siellä on tullut oleiltua jonkun verran. Pinetä huvitusta herätti keskellä puistoaluetta ollut lumiukko. Tämä palatsi on toiminut Savoijin prinssin Eugenin kesäasuntona. Toisessa päässä aluetta olevassa palatsissa oli sitten prinssin edustustilat. Täällä Ylä-Belvederessä voi käydä ihailemassa maailman kuulua taidetta kuten Goghia ja Renoiria.

Valtava Schloss Schönbrunn puistoineen on ollut Habsburgien suosikkilinna. Sen rakentaminen on aloitettu 1696. Vaatimattomasta linnasta löytyy vajaa 1500 huonetta, joiden ihailemiseen saa kulumaan kokonaisen päivän. Osa päivästä kannattaa kuitenkin käyttää puistoalueen tutkimiseen, sillä se on erittäin kaunis ja ihanan vilpoinen kuumana päivänä. Puistosta löytyy suihkulähteitä isommasta pienempään sekä labyrintti. Puiston korkealle kukkulalle kiipeäminen kannattaa, sillä siellä on Gloriette, majesteetillinen pylväsgalleria sekä kahvila. Koskapa kävely alkoi tuottaa pientä tuskaa, palasimme takaisin lähtöpisteeseen kaupunkijunalla, joka puksuttelee pitkin Schönbrunnin puistoaluetta.

Schönbrunnin puistosta löytyy myös eläintarha Tiergarten, joka on Euroopan ensimmäinen ja on perustettu 1752. Eläintarhasta löytyy 4000 asukasta ja panda, jonka seurailemiseen meni muuten aika pitkä tovi. Se on kumppaninsa kanssa ainoa lajiaan Euroopassa. Ruoka maistui ja maha pystyssä selällään kaveruksen nautiskelivat herkkujansa, välillä ne kävivät vilvoittelemassa ja istuivat pienessä lammessa. Eläintarhasta löytyy myös norsut, sarvikuonot, seeprat ja pingviinit. Tämäkin alue on mahdollista kiertää pikana kaupunkijunalla.

Permanent link to this article: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/5850