Ylioppilaskakku ja sokeripitsi

Tein aavistuksen romanttiselle urheilijatyttöselle pari ylioppilaskakkua. Koristeeksi toivottiin pitsiä ja koska ajattelin mustan pitsin sopivan parhaiten, tilasin Confetista mustan pitsin tekoaineet. Valkoista pitsiä on tehty monen monituista kertaa, mutta musta oli ihan uusi juttu. Ihan turhaan moni vieroksuu pitsin tekoa, onnistuu nimittäin tuhat kertaa helpommin kuin se perinteinen käsillä tehty versio.

Tarvitaan silikoninen pitsimatto ja pitsitarvikepakkaus. Pakkauksesta löytyy jauhetta sekä pieni nestepurkki. Pitsiaineista on erilaisia, mutta olen aina tilannut tuota Confetin omaa ja hyvin on toiminut. 5dl:aan vettä sekoitetaan 42g pitsijauhetta, kannattaa mitata oikein vaakaa käyttäen, sillä määrä on tarkka. Kun seosta on vatkatttu muutama minutti lisätään 1tl nestettä ja vatkataan 5-10 minuuttia, jotta seoksesta tulee aivan sileää ja paksuhkoa. Massa levitetään pitsimatolle ja hellästi edes takaisin vetäen täytetään kaikki kolot. Pieniä ilmakuplarakoja meinaa väkisin jäädä ja niiden täyttäminen on hyvin olennaista. Kun seosta on varmasti joka kohdassa tasaisesti, kaavitaan nuolijalla ylimääräiset massat pois ja paistetaan levyä 75 asteessa parikymmentä minuuttia. Kannattaa seurailla, ettei pitsi kuivu liikaa.

Uunista oton jälkeen annetaan levyn jäähtyä viitisen minuuttia ja varovasti vedetään pitsi irti muotista. Pitsi on valmista käytettäväksi heti ja se säilyy tiiviissä laatikossa joustavana useita päiviä. Silikonimattoja on erilaisia, omassani on kolme kerrosta ja tuo ylläoleva ohje riittää siihen mainiosti. Pitsit voi liimata kakkuun elintarvikeliimalla tai sokerikreemillä.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/5845