Helpot sokerimassakukat

Aika pitkään välttelin sokerimassakoristeiden tekoa siinä luulossa, että se on hirvittävän hankalaa ja vaivalloista. Muutamalla perusvälineellä saa kuitenkin aikaiseksi ihan kivoja peruskukkasia ja -koristeita. Mitään intohimoa en edelleenkään tätä hommaa kohtaan tunne, mutta välillä sokerimassan kanssa on kiva askarrella. Omistan ainoastaan muutamia erikokoisia kukkamuotteja ja perustyökaluja, joilla voi lehtiä muotoilla ja ohentaa sekä kuvioida sokerimassaa.

Sokerimassakoristeet kannattaa tehdä pari päivää aikaisemmin, jotta ne kuivuvat kunnolla, eivätkä ala sulamaan jääkaapissa. Minulla on käytössä pehmeä muovinen alusta, jonka päälle ripottelen tomusokeria ja sitten hyvä muovikaulin. Tomusokeria kannattaa käyttää tarpeeksi, jotta levy ei tartu pohjaan kiinni. Isoihin kukkasiin tarvitaan kolme erikokoista muottia. Kukkaset otetaan muotilla irti levystä, ohennetaan sopiviksi pehmeällä alustalla siihen tarkoitetulla pallopäisellä välineellä ja laitetaan foliopaperista muotoillulle pohjalle niin että terälehdet ovat ylöspäin. Kolme kukkakerrosta kasataan päällekkäin ja koristellaan vaikkapa helmillä. Terälehtien väliin kannattaa laittaa pieniä foliopaperin palasia, jotta ne eivät tartu toisiinsa kiinni ja taittuvat kauniisti ylöspäin. Kukkasia kuivatellaan vuorokausi, poistetaan folio ja kuivatellaan vielä lisää.

Kuivuneita kukkasia on helppo koristella myös jälkikäteen, sillä leivontaliikkeet ovat täynnä erilaisia suihkeita ja värejä, joita koristeisiin voi lisätä. Minulla on käytössä paria metallihohtoväriä. Väri sivellään koristeisiin siihen tarkoitetulla sudilla tai muulla tarkoitukseen soveltuvalla työvälineellä. Kuivuneet koristeet liimataan kakkuun joko elintarvikeliimalla tai tomusokerikreemillä. Käytän itse useimmiten elintarvikeliimaa, jos koristeet tulevat kakun päälle, sillä se on nopea.

Jos koko kakun päällystäminen sokerimassalla kauhistuttaa, voi tehdä helpomman version laittamalla sokerimassaa vain kakun pälle ja pursottamalla kermavaahtoa sivuihin. Tällä tavallakin tulee kaunis kakku ja päälle voi laittaa sokerimassakoristeita. Myös hyvin kuivatetut marengit sopivat kukkasien kaveriksi. Jos taas haluaa lehtiä, on sitä varten olemassa valmiita muotteja, joiden kanssa lehdet otetaan sokerimassalevystä ja kuivatetaan haluttuun asentoon. Eri värisillä helmillä saa kakkuun lisää juhlavuutta.

Kakun ei tarvitse olla viimeisen päälle tehty, vaan on hienoa, jos tekijän oma kädenjälki näkyy siinä. Samoilla välineillä kun tulee hyvin erilaisia kukkasia ja koristeita. Ihan suotta moni hermoilee koristeiden tekoa tai kermavaahdon pursottamista, eikä uskalla edes koittaa. Kokeilemalla löytää aika nopeasti sen itselleen parhaan tyylin ja sen koristelutavan, mistä eniten tykkää. Minulla se on ehdottomasti hedelmät, marjat ja muut herkut. Sokerimassakoristelu onkin vaan välipalatouhua.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/5827