Karitsaa ja tipuja

Olen saanut huvittuneita kommentteja aina näistä ruokamääristä mitä meillä menee ja varsinkin tyttölasten äideiltä. Tänään oli vajaa pari kiloa karitsan paistia pääsiäisen iloksi ja huomatkaa mennyt aikamuoto. Oli ja meni, mureaa ja hyvää olivat kommentit. Monta kertaa lampaan kanssa on ollut ongelmana se, että vaikka paistopussissa kypsentäisi, ei siitä tule mielestäni tarpeeksi pehmeää. Nyt päätinkin hauduttaa paistin nesteessä ja laitoin puolet vasikanfondilientä ja puolet punaviiniä. Sekaan rosmariininoksia, laakerinlehtiä ja valkosipulinkynsiä makua antamaan. Käytin tällä kertaa valmiiksi marinoitua karitsan paistia, laitan jossain kohtaa myös marinointiohjeen, jos itse haluaa marinoida. Neste sellaisenaan on aika tuhtia kastikkeeksi, mutta kun lisää kermaa ja suurustaa sen, tulee ihan mainio kastike. Toki tämän kanssa sopi hyvin myös punaviinikastike. Nesteessä pitkään hauduttamalla saa lampaasta todella pehmeää ja lähestulkoon suussasulavaa. 

Leivonnaisten kohdalla tuli hiukan oikaistua, sillä täällä Reposaaressa pääsiäinen on perinteisesti rippijuhlien aikaa ja teinkin rippikakkuja. Mäkilän leipomolla oli varsin kiehtovan näköinen tipuleivos, joka tuntui maistuvan. Suklaamunien lisäksi ei sitten paljon muuta kaivattukaan. Katsotaan minkälaiset vieroitusoireet tässä tulee, kun Kinder-varasto on nyt tyhjä. 

Voin tässä saman tien tunnustaa mikä on meidän kahviherkku tällä hetkellä. Tai tarkemmin ottaen minun ja keskimmäisen. Muutama ripaus tuhtia sokeroitua kaakaojauhoa, hyvä itsejauhettu vahva kahvi ja kermaa, tosin minä laitan mieluiten kermavaahtoa. Keskimmäinen juo ison Hobstar-lasin verran, minä vaan hiukkasen. 

 

Punaviinissä haudutettua lammasta

Ainekset

1,6 kg Karitsan paistia (valmiiksi marinoitu)

3 dl vettä

2 rkl vasikanfondia

3-4 dl punaviiniä

5 kpl valkosipulin kynsiä

5 kpl rosmariinin oksia

2 kpl laakerinlehtiä

0,5 tl suolaa

Tee näin:

Otetaan paisti huoneenlämpöön tuntia ennen paistamista. Laitetaan paisti uunipataan, lisätään joukkoon kuoritut ja puolitetut valkosipulit, rosmariininoksat ja laakerinlehdet. Kiehautetaan vesi ja lisätään joukkoon suola sekä vasikanfondi. Kaadetaan paistin päälle. Lisätään punaviiniä niin, että paisti peittyy. Laitetaan paisti hautumaan 130 asteiseen uuniin. Annetaan hautua kolmisen tuntia. Mitä kauemmin liha hautuu sitä mureampaa siitä tulee. Tarkistetaan välillä, ettei neste vähene kovin paljoa. Lihalientä voi lisätä paistamisen aikana. Kääri valmis paisti folioon ja anna olla rauhasa viitisentoista minuuttia. Nesteestä voi tehdä kastikkeen lisäämällä kermaa ja suurustamalla sen. 

Permanent link to this article: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/5805