Iso satsi arkiruokaa 15: Tomaattinen jauhelihakastike

Olen mustelmilla ja ihan positiivisesta syystä. Lainapojan kanssa on nimittäin lasketeltu ja edellisestä kerrasta on aikas monta vuotta, hyvä että mahduin pulkkaan istumaan. Taisi siinä muutama kiljahduskin päästä ja useiden kaatumisen jälkeen oltiin aivan märkänä lumesta. Kaikille punaposkisille maistui tuhti tomaattinen jauhelihakastike, jossa oli mukana isosti maissia sekä papuja. Tämän kanssa sopii mainiosti tuore pasta, joka valmistuukin nopeasti, ei tarvitse nälkäisten kauaa odotella. Kastiketta on niin iso määrä, että siitä riittää jopa meillä vielä seuraavaankin päivään. 

Ikinuori Aira Samulin täyttää 89 vuotta ja lukaisin pari juttua hänestä Iltalehdestä. Erityisesti energisen naisen haastattelussa kiinnitti huomiota seuraavat viisaat sanat, jotka on ihan pakko jakaa tänne:

”Hän kertoo aina yrittäneensä elää siten, että ei pahoittaisi muiden mieltä.

– Se on ihan helppoa, pitää suunsa kiinni. On itsekkyyden huippu haluta aina sanoa viimeinen sana, olla kärkevä, loukata muita. Uskon, että se miten ihminen elää, vaikuttaa siihen millainen loppu hänellä on. Kaikki elämässä sisältyy siihen, kun tekee asiat viisaasti ja hyvyydellä. Mitään elämässä ei kannata tehdä ilman tarkoitusta.”

 

Tomaattinen jauhelihakastike

Ainekset

1,4 kg sika-nauta jauhelihaa

280 g maissia

1,5 kg tomaattimurskaa

1,5 dl sweet chili kastiketta

4 kpl sipulia

400 g valkoisia papuja tomaattikastikkeessa

1 rkl basilikaa

1 kpl lihaliemikuutiota

2 dl pippurista ruokakermaa

1-2 tl suolaa

0,5-1 tl mustaapippuria

5 kpl tomaattia

5 kpl valkosipulinkynsiä silputtuna

Muut ainesosat: ripaus sokeria.

Tee näin:

Kuoritaan ja silputaan sipulit, kuullotetaan pannulla ja lisätään kattilaan, paistetaan jauheliha ja lisätään kattilaan. Sekoitetaan joukkoon maissi, tomaattimurska, paloitellut tomaatit, sweet chili, valutetut pavut, basilika, lihaliemi, pippurikerma sekä mausteet. Annetaan kiehua hiljalleen parikymmentä minuuttia ja tarkistetaan maku. Lisätään sopivasti suolaa, mustaapippuria sekä ripaus sokeria.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/5782