Gluteeniton Runebergin torttu

Jos ei tavalliset Runebergin tortut sovi, tee gluteeniton Runebergin kakku. Tämä sopii silti muillekin herkuttelijoille, sillä mantelijauhot antavat mukavan maun ja kerma tekee kokonaisuudesta mehevän, kunhan muistaa olla paistamatta liikaa. Mallinkin voi valita monesta erilaisesta, tässä toinen on tehty pyöreään kakkuvuokaan ja toinen sydänmuottiin, muista voidella vuoka hyvin. Meiltä löytyi vielä sen verran omaa vadelmahilloa, että saatiin oma hillo kakun päälle, joten tuoksukin on aika huumaava. Kesäikävä tuli välittömästi.

Samalla taikinalla voi toki tehdä perinteisetkin tortut tosin muffinssiversiona. Paistamisaikaa kannattaa pienentää, jotta eivät pääse kuivumaan. Koristeluksi kiekura sokerikuorrutetta ja keko vadelmahilloa. Jotensakin haikeaa, että meillä ei ole enää ketään, joka nuolisi pelkät hillot ja sokerikuorrutteet torttujen päältä. Yksi pojista on aina ollut sokerihiiri, mutta nykyään uppoaa päällisten lisäksi koko torttu ja useampikin. 

 

Gluteeniton Runebergin kakku

Ainekset

200 g voita

1,5 dl sokeria

1 dl perunajauhoja

3 dl mantelijauhoja

0,5 dl gluteenittomia korppujauhoja

2 dl gluteenittomia keksimuruja (Semper gluteeniton suklaakeksi)

1 dl kermaa

2 tl kardemummaa

1 tl leivinjauhetta

2 kpl kananmunia

Tee näin:

Vatkataan pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi, lisätään kananmunat yksitellen hyvin vatkaten. Murustellaan keksit leivinpaperin välissä pieneksi muruksi. Yhdistetään kuivat aineet keskenään. Sekoitetaan kuivat aineet ja kerma vuorotellen taikinaan. Kaadetaan taikina pieneen hyvin voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja paistetaan alatasolla 180 asteessa kypsäksi reilu puoli tuntia. Koitetaan kypsyys tikulla. Kumotaan jäähtynyt kakku lautaselle ja koristellaan kermavaahdolla sekä vadelmahillolla.

Permanent link to this article: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/5771