Uuniohrapuuroa ja mustikkasiirappia

Ei mennyt ensimmäisen puuron kanssa strömssööläiseen tapaan, kun jätin liian kuumaan leivinuuniin yön yli, lämpömittari oli nimittäin jossain karkuteillä. Voin sanoa, että sen palaneen puuron kraappiminen padasta ei oikein ole maailman ihaninta hommaa. Liotusta ja kärsivällisyyttä, niin saatiin pata puhtaaksi ja uusi puuro uuniin. Periaatteessa tämä on todella yksinkertaista hommaa, mutta kyllä senkin näköjään onnistuu sössimään. Oikeassa lämpötilassa ja välillä tilannetta tarkastaen puuro valmistuu kuin itsestään ja on todella herkullista. Laktoosittomasta maidosta tehtynä puurosta tulee vaalean ruskeaa tai ennemminkin beigeä herkkua, jolle leivinuuni antaa ihan oman maun, onnistuu hyvin tavallisessakin uunissa. 

Puuron kanssa tein mustikkasiirappia, sillä se on juuri sopiva pari lämpimän puuron kanssa. Suorastaan kesäiset tuoksut saa vangittua siirappiin, joka on helppo keitellä ja säilyy jääkaapissa parin viikon ajan. Tämä on muuten herkkua muidenkin puurojen kanssa ja tietysti vaniljajäätelön kaverina. Hiukan pienensin Maku-lehden mustikkasiirappiohjetta ja vaihdoin tavallisen siirapin vaahterasiirappiin.

 

Ohrapuuro uunissa

Ainekset

2 3/4 dl esikypsytetty ohrasuurimo

2 l täysmaitoa

1-1,5 tl suolaa

Tee näin:

Voidellaan uunivuoka ja lisätään sinne ohrasuurimot, maito sekä suola. Annetaan kypsyä rauhassa uunissa välillä pari kertaa sekoittaen. Kypsennettään noin kolme tuntia 150 asteessa.

Mustikkasiirappi – kesäinen puuron maustaja

Ainekset

5 dl mustikoita

1 dl sokeria

1 dl vaahterasiirappia

1 dl vettä

1 kpl vaniljatanko

Tee näin:

Muussataan mustikat haarukalla sutuksi. Halkaistaan vaniljatanko ja lisätään kaikki ainekset kattilaan. Keitetään seosta hiljalleen niin kauan kunnes se sakenee, poistetaan vaniljatanko. Purkitetaan kuumennettuihin lasipurkkeihin. Säilyy jääkaapissa parin viikon ajan. 

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/5759

4 kommenttia

4 pingiä

Hyppää kommentti lomakkeelle

  • Kaura on 6.1.2016 at 22:23

  Nam! Tätä aion kokeilla. Nesteeksi sopii ehkä vesi tai mantelimaito myös?

  • sari kalliomäki on 7.1.2016 at 08:06

  Veteen en ole kyllä koskaan tätä tehnyt, mutta mantelimaito ja kookoskerman sekä maidon yhdistelmä toimii hyvin :). Kannattaa lisätä nestettä hautumisen välissä, jos tuntuu, että sitä ei ole tarpeeksi. Yllättävän paljon menee maitoa leivinuunissa tehtäessä ja varsinkin, jos jättää yöksi pieneen lämpöön muhimaan. Näin pakkasella vaan tulee lämmitettyä sen verran paljon, että helposti on uuni liian kuuma yön yli hauduttamiseen.

 1. Yönylihaudutettu puuro on taivaaĺlista. Mutta, oletteko tehneet puuroa Juustoportin täysmaidosta? Maito juoksettui pahasti, kun itse tein tuosta maidosta puuroa, vaikka parastapäivää oli vielä edessäpäin. Vuosia olen puuroja tehnyt, eka kerran törmäsin tällaiseen ongelmaan.
  Lapastaivas

  • sari kalliomäki on 13.1.2016 at 15:37

  En ole kokeillut Juustoportin maitoa, onpas tosi kummallinen juttu, että juoksettuu. Enkä osaa kyllä sanoa mistä voisi johtua.

Kommentit eivät ole päällä.