Piparitalkoita ja suklaakaakaota

Täällä on tänään piparitalkoot ja taidetaan siinä sivussa tehdä muutamia saaristolaislimppujakin, onneksi on hyviä apulaisia. Olen perinyt maailman parhaan piparitaikinaohjeen tädiltäni ja tässä se jälleen on. Taikina ei ole ihan yksinkertaisinta leipoa, mutta mureat piparit ja täydellinen maku korvaavat kyllä leipomisen vaivan. Kannattaa pitää taikinaa jääkaapissa ja ottaa aina sopiva määrä kaulittavaksi. Juhlavammat piparit saa tehtyä laittamalla kahden piparin väliin suklaarouheella ja kanelilla maustettua mascarponea.

Eilen poju laittoi pienellä avustuksellani jouluvalot paikoilleen, kävimme Ukon kanssa hakemassa kerrassaan kauniin kuusen, ei kuitenkaan naapurin metsästä, vaan ihan K-marketin pihasta. Kerrassaan loistava palvelu, kun kuusi pistettiin pakettiin ja kuljetus sujui varsin näppärästi. Illalla keskitytään koristeluun ja kaivan vanhat lasipallot laatikoistaan. Nyt taitaa olla kaikilla sellainen sopiva jouluhössötys päällä, muistakaa kuitenkin nauttia enemmän kuin stressata ja palkitkaa itsenne kuumalla kaakaolla, jonka sekaan sujautetaan tietysti muutama pallo vaniljajäätelöä. 

 

Raunin siirappileivät

Ainekset

500 g voita (pehmeää)

400 g sokeria

2 kpl kananmunaa

200 g siirappia

1 kg karkeita vehnäjauhoja

4 tl ruokasoodaa

2 tl neilikkaa

2 tl kanelia

2 tl kardemummaa

Tee näin:

Sekoitetaan pehmennyt voi sekä sokeri keskenään, lisätään munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoitetaan taikinaan siirappi sekä jauhot, joihin on sekoitettu mausteet. Annetaan taikinan olla jääkaapissa seuraavaan päivään. Leivotaan hiukan lämmennyt taikina pipareiksi ja paistetaan kypsiksi 200 asteessa.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/5745

1 kommentti

1 ping

    • Perinneruokaa Prkl on 20.12.2015 at 07:58

    Näyttävät oikein maukkailta. Ja jos ei näillä pääse joulutunnelmaan, niin ei sitten millään. 🙂 -Antti

Kommentit eivät ole päällä.