Stressittömän joulun vinkit

Kuinka helposti sitä menee mukaan siihen ylettömään joulustressiin, joka vie vallan mukanaan. Unohda kiire sekä meteli ja keskity perheen rauhalliseen yhdessäoloon sekä herkulliseen ruokaan. Siivota kerkiää sitten joulun jälkeenkin, kun aurinkokin alkaa enemmän paistaa. Tosiasia on, että ketään ei ne sekaiset kaapit ja nurkat kiinnosta. Unohda myös jokavuotiset sen sata sorttia, joista osa jää syömättä ja keskity vain niihin parhaimpiin. Älä lähetä joulukortteja, jos tuntuu, että sekin menee stressin puolelle, osta vaikka toisenlainen lahja ja lähetä facebookissa pikaiset jouluterveiset. Korvaa joulukuusi koristeineen komella jouluisella kukkakimpulla. Kirjoita muistilappu valmiiksi jouluostoksille lähtiessäsi ja jätä joka toinen lahja ostamatta, siltikin niitä on varmasti tarpeeksi. Armahda hiukan itseäsi ja tartu jouluiseen hetkeen. Sammuta valot, laita tunnelmalliset joululaulut soimaan ja sytytä kynttilöitä. Osta useita erilaisia glögejä ja pidä glögipannu kuumana, se riittää tarjottavaksi myös niille, jotka poikkeavat etukäteen ilmoittamatta.

Jos ruuanlaitto ei inspiroi, kannattaa joulupöydän herkkuja ostaa paljon valmiina ja jos viitsii nähdä sen verran vaivaa, että kiertää muutamat joulumyyjäiset, saa pöydän koreaksi kotikutoisilla tuotteilla. Erilaiset joululimput, laatikot ja leivonnaiset saa varsin kätevästi myyjäisistä. Kaupan tarjottavista voi tuunailla vähän persoonallisemman näköisiä, perunasalaatin voi kääräistä kinkkurulliin, kinkun voi ostaa valmina savustettuna versiona ja salaattilautaselle voi rennosti kokoilla vihannestiskin parhaat palat. Täydellisen tunnelman saa, kun asettelee valmiit ruuat kauniisiin tarjoiluastioihin ja ripottelee hiukan päälle yrttejä ja granaattiomenan siemeniä.

Mikään ei ole helpompaa kuin juustotarjottimen hankkiminen. Suuntaa kulkusi suoraan sellaiseen liikeeseen, josta saat kaikki samalla kerralla. Nappaa kaveriksi monta pakettia suolakeksejä ja poikkea kotimatkalla hakemassa muutama sopiva viinipullo. Niin ja tietysti hiukan viinirypäleitä kyytipojaksi. Näistä on iloa moneksi päiväksi. Ehkä kannattaa myös varata muutama suklaarasia, sillä suolaisen jälkeen tekee mieli makeaa.

Perinteinen kalalautanen sienisalaatteineen on myös helppo toteuttaa hakemalla ainekset kunnon kalakaupasta tai joulumarkkinoilta. Hiukan graavia, vähän savustettua, muutamaa erilaista maustettua silliä, sienisalaattia ja siinä se. Muista napata mukaan vielä hyvä majoneesi kalojen kaveriksi ja tietysti sitä joululimppua.

Jos omistat ison kattilan, keitä koko kattilallinen riisipuuroa ja osta valmista mustikkakiisseliä halukkaille. Kunnon kattilallisesta riittää isollekin porukalle ja riisipuurolla luo perinteisen joulutunnelman, kun kaikki metsästävät sitä mantelia, jonka löytäjälle on luvassa pieni palkinto. Nyt siis hymyä huuleen ja joululaulut soimaan, joulu on kerran vuodessa vaan. Muista pitää joulun pyhinä yöpukupäivä ja katsella ne parhaat leffat. Halaa rakkaitasi, sillä se juhlatunnelma syntyy. Olet hyvä juuri sellaisena kuin olet, ei se suorittamalla parane.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/5741