Kanafileitä ja kurkulla höystettyä ricottakastiketta

Liian aikaisin ei kannata hairahtua pelkkien jouluruokien vietäväksi, ettei tule kyllästys jo ennen h-hetkeä. Pikkujoulujen tuoksinnassa on kiva maistella jouluisempiakin herkkuja, mutta arkena mennään vielä ihan perusruualla, joka tähän vuodenaikaan on selvästi tuhdimpaa tavaraa. Niinpä meiltä löytyy erilaisia juustoja pitkin loppuvuotta, sillä ne ovat lähes koko perheen herkkua. Nämä kuvassa olevat on tuotu Virosta. Suosittelen ehdottomasti niiden perinteisten Viron tuomisien sijaan ostamaan erinomaisia juustoja ja muita ruokatarvikkeita. Vaihtelu virkistää. 

Kanojen maustaminen itse on toisinaan hiukan rasittavaa tai ehkä ennemminkin aikaa vievää, mutta valmiit marinadit eivät juuri houkuttele. Välillä mennään ihan mututuntumalla ja laitetaan sitä mitä löytyy, välillä taas tehdää hyväksi todettujen vanhojen versioiden ohjeilla. Parhaan tuloksen tietysti saa, jos laittaa mausteseoksen ja kanat pussiin jääkaappiin muhimaan edellisenä iltana ja paistaa seuraavana päivänä. Tällä kertaa fileiden kaverina on ricottakastike kurkun kera. Kastike on todella hapanta, mutta sopii erinomaisesti mausteisten kanojen ja perunoiden kaveriksi.

Maustetut kanafileet ja kurkkuinen ricottakastike

Ainekset

Mausteseos:

0,5 dl oliiviöljyä

2 rkl chilirouhetta

1 rkl soijakastiketta

1 tl suolaa

2 rkl BBQ viskikastiketta

1 tl savupaprikajauhetta

2 tl valkosipulijauhetta

4 kpl maustamatonta kanafilettä

kastike:

2 dl turkkilaista jogurttia

1 dl ricottajuustoa

3 dl kurkkuraastetta

1/4 tl suolaa

1/4 tl mustaapippuria

Tee näin:

Sekoitetaan kanafileiden mausteseos ja pyöritellään fileet siinä, annetaan maustua. Parhaan tuloksen saa, jos laittaa seoksen ja fileet pussiin jääkaappin yön ajaksi. Paistetaan fileet kypsiksi voin ja oliiviöljyn seoksessa. Raastetaan kurkku ja valutetaan ylimääräinen neste pois. Sekoitetaan kastikeainekset, maustetaan ja tarkistetaan maku, säilytetään jääkaapissa. Jos kastikkeen maku on mielestäsi liian hapan, lisää hiukan vaahterasiirappia mukaan.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/5740