Perinteisen puuron kilpailijat

Onko parempaa aamupalaa talvisaikaan kuin riisipuuro, tuskin. Meillä se valmistuu kerroskattilassa näpsäkästi ja pärjäämme siis ilman mitään erikoismaitoja. Teen yleensä kaksinkertaisen annoksen kerralla, sillä yksi annos riittää juuri ja juuri nuorille herroille kerralla ja aamulla jo kysellään, että joko se on loppu. Kyllä tämä tietysti aina kaurapuuron voittaa.

Se on kyllä hiukkasen hassua, miten tietyt asiat kulminoituvat tiettyihin vuodenaikoihin tai juhliin. Meillä ei koskaan kesäaikaan tehdä riisipuuroa, vaan se huippukausi sijoittuu juurikin talvikuukausiin ja sitten jo vaihdetaan johonkin muuhun. Jotta ei muutamassa kuukaudessa kerkiä kyllästymään makuun varioin hiukan ja niinpä välillä on kookospuuroa tai mantelipuuroa. Kookos on oma suosikkini. Mukaan voi myös lohkoa lempihedelmää omenaa tai päärynää, onpa joskus testattu jotain eksoottisempiakin hedelmiä kuten persimonia.

 

Mantelipuuro

Ainekset

2 dl vettä

1 tl suolaa

2 dl puuroriisiä

1 l mantelimaitoa

1 kpl kanelitanko

2 kpl päärynää

2 tl vaniljasokeria

Tee näin:

Kiehautetaan vesi kerroskattilassa ja lisätään riisi. Annetaan kiehua pari minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisätään mantelimaito ja keitetään hiljalleen kannen alla kymmenisen minuuttia. Lisätään pieneksi pilkotut päärynänpalaset, kanelitanko sekä 2 tl vaniljasokeria ja annetaan kiehua hiljalleen välillä sekoittaen noin 30 minuuttia. Poistetaan kanelitanko ja maustetaan puuro suolalla.

Kookospuuro

Ainekset

2 dl vettä

2 dl luomu puuroriisiä

4 dl kookosmaitoa

4 dl maitoa

1 tl suolaa

Tee näin:

Kiehautetaan vesi kerroskattilassa ja lisätään riisi. Annetaan kiehua pari minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisätään maito sekä kookosmaito ja keitetään hiljalleen kannen alla välillä sekoittaen noin 40 minuuttia. Maustetaan puuro suolalla. 

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/5738