Maustekakku

Ethän vaan ole unohtanut tätä meidän perinteistä pikkujoulukakkua. Ajankohtaisuutensa vuoksi kertauksena siis jälleen, sillä tämä on varmaan suosituin kuivakakkuresepti, jota olen koskaan postannut. Kakun parissa puuhastellessa saa kotiin maailman ihanimmat pikkujoulutuoksut, eikä ole kakunkaan maussa valittamista. Punaviinin ja appelsiinimehun kanssa keitellään sopivia mausteita ja mukaan kipataan vielä sopivasti suklaarouhetta. Tämä taikinamäärä on reilu ja itse laitan puolet kuivakakkuun ja teen aina toisesta puolesta muffinsseja. Toki ohjeen voi puolittaa, jos tekee pienemmän kuivakakun tai koko taikinasta voi tehdä muffinsseja. Säilyvät hyvin pakkasessa, jos kuorrutteen tekee sitten vasta ennen tarjoilua. Sopisiko tämän kanssa mikään paremmin kuin saksofoni ja Kenny G.

 

Mausteinen glögikakku

Ainekset

3 dl punaviiniä

4 rkl sokeria

3 rkl ruokosokeria

1 kpl appelsiinin kuorta raastettuna

1 kpl appelsiinin mehua

2 tl kanelia

1 tl neilikkaa

150 g tummaa suklaata

350 g voita

6 dl tomusokeria

6 kpl kananmunia

2 tl vaniljasokeria

4 tl leivinjauhetta

3 rkl perunajauhoja

5 dl vehnäjauhoja

Tee näin:

Pestään ja raastetaan appelsiinin kuori, puristetaan mehu. Kuumennetaan kattilassa kiehuvaksi punaviini, appelsiininmehu sekä raaste, sokeri, ruokosokeri, neilikka sekä kaneli. Otetaan heti liedeltä pois ja annetaan maustua kaikessa rauhassa pari tuntia. Sulatetaan tumma suklaa ja annetaan jäähtyä. Vatkataan voi ja tomusokeri vaahdoksi. Sekoitetaan joukkoon munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisätään joukkoon vaniljasokeri ja jäähtynyt suklaa. Sekoitetaan joukkoon maustunut glögi. Lisätään keskenään sekoitetut leivinjauhe, perunajauho sekä vehnäjauhot. Taikina on melko juoksevaa. Kaadetaan taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja paistetaan 180 asteessa kypsäksi. Aika riippuu kakkuvuoan koosta. Litrasen kakun paistamiseen menee oin 40 minuuttia. Tarkistetaan kypsyys tikulla. Jos teet sekä kakun että muffinsseja, kaada puolet taikinasta kakkuvuokaa ja toinen puoli muffinsseiksi. 

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/5731