Muna-anjovisleipä

Jos vielä on hiukan huomiset suunnitelmat auki, poikkea hakemaan isälle pullo italialaista pupujuomaa ja tee aamuksi muna-anjovisleipiä. Saaristolaisleipä valmistuu illan aikana lähes itsestään uunissa, kun katselet vaikkapa illan suosikkisarjoja tai pistät kutimet kilkkumaan. Aamulla leivän päälle hiukan kunnon voita, keitettyjä kananmunasiivuja, anjovista, tilliä ja vaikkapa kurkkua. Reipas suolainen aamupala. 

Terre di Faiano rosso 2014 on yksi Ukon tämän syksyn suosikeista. Runsaan marjainen lähes hillomainen, pehmeä, italialainen viini, joka on kotoisin Toscanan rannikon eteläosista. Syksyisen luumuinen, karpaloinen, hiukan puolukkainen, ensimaultaan lähes makea viini ryhdittyy kuitenkin sopivasti marjaisan hapokkuuden ansiosta ja jättää mukavan miellyttävän aavistuksen verran happaman jälkimaun. Tämä sopii erinomaisesti mausteisten liharuokien kaveriksi ja Ukon mukaan myös seurustelujuomaksi. 

 

Saaristolaisleipä – kalaruoan paras kaveri

Ainekset

1 l piimää

3 dl kaljamaltaita

3 dl kaurahiutaleita

4 dl ruisjauhoja

5 dl vehnäjauhoja

5 dl hiivaleipäjauhoja

2,5 tl suolaa

2 kpl hiivaa

2 dl siirappia

Tee näin:

Lämmitetään saaristolaisleipää varten piimä kädenlämpöiseksi. Lisätään piimään hiiva ja sekoitetaan hyvin. Sekoitetaan joukkoon suola, siirappi, kaurahiutaleet, kaljamaltaat, ruisjauho ja lopuksi vehnäjauho sekä hiivaleipäjauho. Voidellaan kaksi leipävuokaa ja kaadetaan taikina niihin. Paistetaan 175 asteessa noin puolitoista tuntia ja voidellaan leipiä paistamisen välillä siirappikahviseoksella.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/5720

2 kommenttia

2 pingiä

  1. Hyvä viinivinkki leivästä nyt puhumattakaan. Pitääpä kokeilla!

    • sari kalliomäki on 9.11.2015 at 14:08

    Saaristolaisleipä on kyllä ihan parasta ja vaikka pelkän voin kera.

Kommentit eivät ole päällä.