Isänpäiväkakku

Tässä olisi vielä yhdenlainen isänpäiväkakkuversio ja surkuhupaista on se, etten nyt millään saa päähäni noiden koristekarkkien nimeä. Sama pää kesät talvet, tapaa mummuni sanoa. Joku ystävällinen voi valaista kommentteihin, kiitos. En niitä yleensä käytä, kun sisältävät pähkinää, mutta sopivat koristeeksi paremmin kuin hyvin. Nämä koristeet kannattaa laittaa juuri ennen tarjoilua, etteivät ala sulamaan.

Tässä kakussa on sisällä suklaakääretorttupohjia, jotka on leikattu neliöksi. (5 munaa, 1,5 dl sokeria, 1,5 dl vehnäjauhoja, 0,5 dl tummaa kaakaojauhetta) Välissä on kermavaahtoa ja mascarponea lemon curdilla terästettynä, lemon curdia ei kovin paljon tarvitse laittaa, niin antaa mukavan maun. Mikäli isä on sitruunan ystävä, voi seokseen tujauttaa myös hiukkasen limoncelloa. Jos taas sitruuna ei viehätä, kannattaa lemon curdinkin jättää pois, kakku on nimittäin oikein hyvää pelkällä kermaisella mascarponetäytteelläkin. Sokeriakaan ei kannata ylen määrin täytteeseen laittaa, sillä tuo suklaapäällinen on todella täyteläisen suklainen.

Suklaapäällisen ohje on tuossa alhaalla ja muistahan kolme olennaista sääntöä ohjeesta. Kuumennetun suklaaseoksen pitää ehdottomasti olla täysin jäähtynyttä ennenkuin alat sitä sekoittamaan voin kanssa. Voita ei kannata pitää pitkään pöydällä odottamassa, vaan suklaaseos sekoitetaan sellaiseen hiukan aikaa pöydällä olleeseen voihin. Ja kolmantena olennaisena asiana, laita valkuaiset yksi kerrallaan ja sekoita hyvin, jos seos näyttää hyvältä niin älä lisää enää valkuaisia, tulee muuten liian vetelää. Tämä on paras suklaapäällinen mitä tiedän. Kovettuu jääkaapissa aivan kovaksi, joten kannattaa nostaa kakku pöytään reilusti ennen tarjoilun alkamista. Suklaasuuisiä varten voisi tehdä melkein pelkkää kuorrutetta, työkaverinikin nimittäin syö mielellään töihin tekemistäni kakuista aina sitä reunaa, sillä se on kuulemma parasta. 

 

Suklaakuorrute

Ainekset

3 dl sokeria

1,5 dl kaakaojauhetta (Van Houten)

3 dl kermaa

6 kpl keltuaista

450 g voita

6 kpl valkuaista

3 tl vaniljasokeria

Tee näin:

Keitetään suklaakuorrute. Sekoitetaan keskenään kattilassa sokeri, kaakojauhe, kerma sekä keltuaiset. Kuumennetaan rauhallisesti kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Annetaan jäähtyä hyvin. Vatkataan pöydällä pehmennyt voi vaahdoksi ja lisätään täysin jäähtynyt kiisseli vähitellen vatkaten, sitten valkuaiset tarpeellinen määrä yksitellen vatkaten ja lopuksi vanilliinisokeri. Valkuaisia lisätään yksi kerrallaan ja kun seos näyttää sopivan paksulta, jätetään loput lisäämättä. Mikäli seos näyttää liian löysältä, voi sitä pitää hetken jääkaapissa kovettumassa.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/5718

6 kommenttia

6 pingiä

Hyppää kommentti lomakkeelle

    • Outi Turunen on 4.11.2015 at 09:08

    Toffifee, eikös vaan!

    • sari kalliomäki on 4.11.2015 at 10:12

    No niin just, kyllä voi olla huono muisti, kiitos Outi ja mukavaa viikon jatkoa :).

    • Lill on 7.11.2015 at 10:16

    Hei!
    Riittääkö kakkuun yksi kääretorttupohja vai oliko sulla tässä useampia? 🙂

    • sari kalliomäki on 7.11.2015 at 10:53

    Hei, tein kaksi pohjaa, joista leikkasin neliöt (2kpl molemmista) ja kokosin sitten pienemmistäkin palasista kerroksen niin, että tuli monta täytekerrosta, kakku ei ole kooltaan kovin iso ja kokoahan voi säätää haluamakseen. Jos tekee isomman, pitää sitten vaan tehdä enemmän pohjia :). Kääretorttupohjista saa kyllä helposti kakkupohjia ja onnistuu varmasti.

    • Outi T. on 13.11.2015 at 10:03

    Kiitos ohjeesta! Tein isänpäiväkakkuun tämän kuorrutuksen ja oli kyllä herkkua! Ihmettelin ainoastaan kuorrutuksen määrää. Tein neljän munan sokerikakkupohjan muhkeilla täytekerroksilla ja kuorrutetta jäi n. puolet yli, vaikka sitä runsaasti laitoinkin. Mutta eipä hätää, kätevä emäntä pyöräytti loput kuorrutteet kääretortun väliin ja nyt on pakkasessa herkullinen vierasvara!
    Kivaa joulunodotusta!

    • sari kalliomäki on 13.11.2015 at 10:31

    Outi T. Hienoa että kuorrutus onnistui, olet aivan oikeassa että kuorrutusta on tässä ohjeessa iso määrä. Kuorrutusresepti on helppo jakaa kolmeen osaan, joten ensi kerralla osaat varmasti suhteuttaa millaiseen juttuun olet tekemässä. Valitettavasti tuo ohjeistus on ollut aikaisemmassa postauksessa, jossa oli tämä sama resepti. Kolmasosalla voi kuorruttaa kääretortun, 2/3 pienemmän kakun ja tuolla koko määrällä sitten jo ison kakun. Ihana kuulla, että kätevä emäntä tekaisi vielä vierasvaran pakkaseenkin 🙂 loistavaa. Mukavaa viikonloppua.

Kommentit eivät ole päällä.