Ristiäiskakku

Tänään on vietetty pikkuisen Alisa-tyttösen juhlapäivää. Näin kastepuvun joka oli todella ihana moderni versio siitä perinteisestä pitsisestä ja varta vasten Alisalle tehty. Kyllä kelpaa juhlia. Tein Alisalle kakun, joka sisälsi vadelmamoussea ja hentoa lemon curd -moussea. Sopivat mielestäni hyvin yhteen, eikä ole ihan se perinteinen maku. Toiveena oli valkoinen kakku lippukoristeilla ja vaalenpunaisilla sävyillä. Tällainen siitä sitten tuli.

Teen kakkuihin aina mousset kermasta, rahkasta, mascarponesta tai tuorejuustosta. Kasvisrasvatuotteet jäävät kauppaan ja käytän mahdollisimman laadukkaita tuotteita. Voi on voita ja sitä tarvitaan kreemiin sokerimassakuorrutteen alle. Hillot on joko itse tehty tai sitten laadukkaita hilloja, jotka maistuvat mahdollisimman luonnollisilta. Näissä ristiäiskakuissa kuorrute on Satin ice -massaa, joka on mielestäni loistava kakkujen teossa.

Se on sitten selvä, että kakun hintaan vaikuttaa laadukkaat aineet. Leipomoista saa takuulla 25 hengen kakun edullisemmin, mutta siitä on kotikutoisuus kaukana. Jos miettii mistä kakun hinta muodostuu huomaa, että yllättävän paljon niihin tarvikkeisiin kuluu rahaa. Satin ice 1 kg 16e, sokerimassa koristeisiin 4e, munat, sokeri ja jauhot 5e, kermat/rahkat/mascarpone/tuorejuusto 10e, hillot/suklaa 5-8e, voi ja tomusokeri 2e. Lisää kustannuksia tulee siitä, jos on käytössä kertakäyttöinen alusta. Tästä kun ynnää, ei tarvikkeita 25 hengen kakkuun saa useinkaan alle 40e. Tämä selvitys tässä nyt oikeastaan siksi, että moni on viime aikoina sanonut, että kakkutehtailijoiden kakut maksavat niin kovin paljon. Jos ihmisen pitää elää kakkujen teolla, on niiden tarvikkeiden hintaan luonnollisesti lisättävä vielä se tekemisen palkka. Useamman tunnin työstä on saatava jonkinnäköinen korvaus ja se näkyy ja sen kuuluu näkyä kakkujen hinnoissa. Useilla kakkumestareilla on selkeät hinnastot kakkujen tekemiselle ja ne lähtevät yleensä hinnoista 3e/hlö. Mikäli koristeita sekä toiveita on enemmän ja kakut alkavat muistutta taideteoksia on hintakin toki sen mukainen. Arvostan näiden kakuntekijöiden taitoa ja innostuneisuutta työtänsä kohtaan. Itse maksan mielelläni hyvästä ja persoonallisesta kakusta, joskus on nimittäin kiva tilata muilta, eikä aina väsätä itse. Täällä Maku.fi-sivustolla voi ihailla Emman upeita kakkuluomuksia.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/5708

3 kommenttia

3 pingiä

  1. Kakku oli hieno! Ja huomaa kyllä, että kun on hyvä kamera, kuvatkin ovat paremmat kuin omallani otetut kuvat. Kiva, että meitä ihmisiä on erilaisia. Toisilta sujuu kakun teko ja toisilta enemmän ompeluhommat, sinulta silti varmaan ne jälkimmäisetkin. 🙂

    • sari kalliomäki on 18.10.2015 at 07:38

    Kiitos. Sinulta sujuu loistavasti nuo jälkimmäiset, niin oli kaunis ristiäismekko. Nyt on syytä laskeutua taas vaaleanpunaisista tunnelmista näihin sinisiin, kymmenen litran kattila odottaa ruuanlaittoa 😀

    • Anne P. on 18.10.2015 at 10:50

    Kaunis nimi pienellä ja aivan mielettömän herkullisen kuuloinen kakkU! kyllä kelpaisi 🙂

Kommentit eivät ole päällä.