Marenkia, marenkia

Tähän väliin tuikin teille kuvia koneista, jotka ilahduttavat arkeani. Jätetään kuitenkin ne pyykinpesukoneet sekä pakastimet mainitsematta ja keskitytään näihin hiukan pienempiin. Valitsin kolme tärkeintä. Muutamia sellaisia vempaimia nimittäin löytyy keittiöstämme, joita en antaisi pois mistään hinnasta ja yksi niistä on yleiskone. Meillä niitä hurruttelee välillä kaksikin kappaletta ja onhan se kätevää, kun voi tehdä kahteen kakkuun taikinat saman tein. Molemmissa koneissa löytyy tehosekotin ja tässä Boschissa on vielä vihannesleikkurikin, joten erikseen ei tarvitse mitään isompia raastimia. Vanhemmassa koneessa on lihamylly, jota tosin tulee käytettyä äärimmäisen harvoin. Koska tämä kone on yllättävän kevyt kokoonsa nähden, tulee tavallista vatkainta käytettyä kohtuullisen harvoin ja tuntuu, että se on varsin tehoton. Jos jollain on heittää vinkkiä hyvästä ja tehokkaasta vatkaimesta, otetaan ideat vastaan. 

Marenkineuroosin ei paljon muu auta kuin marengin teko. Tällä kertaa tehtiin salmiakkimarenkeja, laitan ohjeen tuohon alapuolella jälleen kerran, sillä sitä kysytään jatkuvasti. Marenkia pitää vatkata yhteensä 12 minuuttia, joten kannattaa laittaa yleiskone pyörimään ja tehdä jotain muuta sillä välin. Turkinpippurirouhe on hyvä lisätä marenkiseokseen lopuksi käsin varovasti sekoitellen. Valmiin seoksen pursottelu on aika tahmeaa touhua, mutta tulos on herkullinen.  Kannattaa valita isosuinen tylla, etteivät turkinpippurimurut juutu tyllan suuhun kiinni. Yhdestä marenkiseoksesta saa marenkeja pari pellillistä ja ne ovat uunissa kuvumassa pari tuntia. 

 

Makoisat marengit

Ainekset

6 kpl valkuaisia

5,5 dl sokeria

2 tl omenaviinietikkaa

1,5 dl turkinpippurirouhetta/tuttifruttirouhetta/mariannerouhetta

Tee näin:

Maustetut marengit ovat kyllä hyviä, tekeminen on tosin pientä askartelua. Vatkataan valkuaisia ja 2 dl sokeria kahden minuutin ajan. Lisätään loppu sokeri ja vatkataan 9 minuuttia. Lisätään omenaviinietikkaa pari teelusikallista ja vatkataan vielä hiukan aikaa. Lopuksi lisätään haluttu mauste lusikalla kevyesti sekoittaen. Pursotetaan pellille marenkeja, tästä tulee kaksi ja puoli pellillistä, jos ei tee kovin isoja. Kannattaa ollaa aika isosuinen tylla, etteivät karkkirakeet juutu kiinni. Paistetaan kohtuu miedolla lämmöllä, jotta eivät repeile. Itse laitan 90 asteeseen ja saavat olla uunissa reilusti yli kaksi tuntia. Lopuksi sammutan uunin ja jätän marengit vielä sinne. Jos et ole ennen marenkeja tehnyt, niin kannattaa vaikka parin tunnin paiston jälkeen ottaa pieni maistiaispala, marengin pitäisi lähteä leivinpaperista irti niin, että pohja säilyy kauniina, jos se on vielä tahmeahko ja osa jää kiinni leivinpaperiin, pitää paistoa jatkaa. Meidän perheen suosikkeja ovat ehdottomasti nuo turkinpippurilla maustetut salmiakkimarengit. Jos haluaa marenkeihin hiukan väriä, voi sekoitella valmiin taikinan joukkoon pastaväriä.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/5689