Juhlava marenkikranssi

 

Kevään juhlien lähestyessä on monella paniikinomainen olo kakkujen ja tarjottavien maailmassa. Pitäisi revetä sataan suuntaan ja mielessä on tuhat asiaa. Siispä tee yhtenä tarjottavana helppo ja juhlava marenkikranssi, jonka pohjan voi tehdä jo hyvissä ajoissa useita päiviä ennen varsinaista juhlapäivää. Alla olevalla ohjeella saat tehtyä kaksi kranssipohjaa, joiden väliin voit laittaa haluamaasi täytettä.

Piirrä leivinpaperiin iso ympyrä, niin pursottaminen käy näppärämmin. Pursota pieniä marenkeja vieri viereen toisiinsa kiinni leveäksi kranssiksi ja tee toiselle leivinpaperille toinen samanlainen. Kuivata marenkikranssit uunissa alla olevan ohjeen mukaan. Jätä valmiit kranssipohjat tasolle kuivumaan äläkä pussita niitä, etteivät ala sulamaan. Täytteeksi sopii vaikkapa purkki kermaa vatkattuna vaahdoksi, purkki mascarponea ja mustikoita. Pinnalle koristeiden alle käy hyvin tavallinen kermavaahto. Täytä kranssi juuri ennen tarjoilua. 

Koristeeksi sopivat tuoreet mintun lehdet, erilaiset karkit ja vaikkapa luumupuun tai omenapuun kukkaset. Päälle voi ripotella vielä tomusokeria ja täydellinen makea herkku on valmis. 

 

Makoisat marengit

Ainekset

6 kpl valkuaisia

5,5 dl sokeria

2 tl omenaviinietikkaa

1,5 dl turkinpippurirouhetta/tuttifruttirouhetta/mariannerouhetta

Tee näin:

Maustetut marengit ovat kyllä hyviä, tekeminen on tosin pientä askartelua. Vatkataan valkuaisia ja 2 dl sokeria kahden minuutin ajan. Lisätään loppu sokeri ja vatkataan 9 minuuttia. Lisätään omenaviinietikkaa pari teelusikallista ja vatkataan vielä hiukan aikaa. Lopuksi lisätään haluttu mauste lusikalla kevyesti sekoittaen. Pursotetaan pellille marenkeja, tästä tulee kaksi ja puoli pellillistä, jos ei tee kovin isoja. Kannattaa ollaa aika isosuinen tylla, etteivät karkkirakeet juutu kiinni. Paistetaan kohtuu miedolla lämmöllä, jotta eivät repeile. Itse laitan 90 asteeseen ja saavat olla uunissa reilusti yli kaksi tuntia. Lopuksi sammutan uunin ja jätän marengit vielä sinne. Jos et ole ennen marenkeja tehnyt, niin kannattaa vaikka parin tunnin paiston jälkeen ottaa pieni maistiaispala, marengin pitäisi lähteä leivinpaperista irti niin, että pohja säilyy kauniina, jos se on vielä tahmeahko ja osa jää kiinni leivinpaperiin, pitää paistoa jatkaa. Meidän perheen suosikkeja ovat ehdottomasti nuo turkinpippurilla maustetut salmiakkimarengit. Jos haluaa marenkeihin hiukan väriä, voi sekoitella valmiin taikinan joukkoon pastaväriä.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/5651