Mehevä banaanikakku vaiko makea mangokakku

Mietitkö koskaan näitä erilaisten leivonnaisten nimiä vai onko aivan selvää mitä nimitystä käytät? Kahvikakku vai kuivakakku? No kahvikakku tietysti, koska kuivakakku kuulostaa juurikin niin kuivalta. Muffinssi vai kuppikakku? No muffinssi, koska kuppikakku kuulostaa kahvikuppiin leivotulta. Mokkapalat vai masaliisa? Apua, tähän pitää laittaa joku tosi korrekti vastaus, että uskaltaa lähteä kauppaan, sillä lapsuudessa on syöty vallan mokkapaloja, mutta täällä Räpsöössä puhutaan tiukasti masaliisasta.

Näitä on vaikka kuinka paljon ja jatkuvasti tulee mitä mielenkiintoisempia suomennoksia lisää. Useimmiten silti hupaisiltakin kuulostavat suomennokset ottavat oman paikkansa, eikä niitä enää jonkun ajan kuluttua juurikaan kyseenalaisteta. Kieli siis muuttuu ja me siinä mukana, jolloin moni vanha leivonnainen on nimeltään hyvinkin outo. Tiedätkö millainen on vaikkapa vannike? Toisaalta uusia vakiintumattomia leivonnaisten nimiä on paljon. Tästä esimerkkinä naked cake, jolle ei selvästikään ole vielä löytynyt yhtä sopivaa suomennosta…..nakukakku, paljaskakku, alastonkakku, avoinkakku…mikä siitä sitten ikinä tuleekaan.

Tässä postauksessa siis olisi tarjolla pari erilaista kahvikakkua keväisesti koristeltuna. Usein kahvikakut ovat kokonaan kuorrutettuja tai sitten ihan ilman mitään koristeita. Pienellä pursotuksella niihin saa kuitenkin ihan uudenlaista ilmettä ja varsinkin juhlapöytään tällaiset koristellut kakut sopivat loistavasti. Ne voi leipoa ajoissa ja koska kuorrute on voikreemiä, se säilyy mainiosti jääkaapissa muutaman pävän ajan. Kuorrutus on myös äärimmäisen helppo värjätä halutun väriseksi pastavärillä.  

Alla on mehevän banaanikakun ohje. Taikinaan on helppo piilottaa ylikypsät banaanit ja maku on kookoskerman sekä mausteiden ansiosta ihanan mausteinen. Samaisella ohjeella olen tehnyt myös mangokakkua, jossa banaanin tilalle laitan lasten mangososetta kaksi purkkia. Perusohje on sopiva kahden litran vuokaan, mutta kuvassa oleva mustikkakoristeinen kakku on tehty litraseen vuokaan, jolloin kakkuja tulee kaksi. 

Koristeiden laitossa voi laittaa mielikuvituksensa laukkaamaan. Tuoreet marjat, yrtit, kuivatut hedelmät, erilaiset suklaamakeiset, strösselit ja macaronsit ovat kaikki yhtä sopivia. Värit voi valita toisiinsa sopiviksi ja juhlapöydän voi koristaa usealla erilaisella kahvikakulla. Ne ovat edelleen niin trendikkäitä maailmalla ja toki täällä meilläkin.

 

Mehevä banaanikakku

Ainekset

2 kpl kananmunia

3 dl sokeria

1,5 dl kookoskermaa

3 dl banaanisosetta

1 dl sulatettua voita

5 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1 tl ruokasoodaa

2 tl kanelia

0,5 tl inkivääriäkreemi

130 g voita

4-5 dl tomusokeria

1 tl vaniljasokeria

1 rkl vettä

Tee näin:

Valmistetaan taikina banaanikakkua varten. Vatkataan munat ja sokeri vaahdoksi. Lisätään keskenään sekoitetut kuivat aineet vuorotellen rasvan sekä kookoskerman kanssa. Lisätään lopuksi banaanisose. Kaadetaan taikina kahden litran voideltuun sekä jauhotettuun vuokaan ja paistetaan banaanikakkua alatasolla 175 asteessa noin 40-50 minuutin ajan. Tarkistetaan tikulla kakun kypsyys. Kumotaan hiukan jäähtynyt kakku tarjoiluvadille ja annetaan jäähtyä hyvin.

Valmistetaan kreemi pursotuksia varten. Sekoitetaan pehmeään voihin tomusokeri sekä vaniljasokeri. Lisätään tarvittaessa lusikallinen kylmää vettä. Kreemin voi halutessaan värjätä pastaväreillä. Jos kreemi on liian paksua, sitä voi ihan hetken pitää mikrossa pehmenemässä. Jäähtynyt kakku koristellaan kreemillä ja sopivilla koristeilla. 

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/5635

6 kommenttia

6 pingiä

Hyppää kommentti lomakkeelle

    • Vierailija on 10.4.2015 at 13:25

    Maistiaisia saanut voi kertoa että taivaallisen hyvä hyvän ja kauniin ulkomuodon lisäksi

    • Pipsa A on 11.4.2015 at 06:17

    Ihmettelin näiden upeutta jo instan puolella 🙂 Todella näyttäviä kakkuja ja upeita kuvia.

    Tuo masaliisa on niin ihmeellinen nimitys, ihmettelin sitä kovasti lapsena kun Porista kotoisin oleva serkkuni tuli käymään ja kutsui mokkapaloja tuolla nimellä 😀 Hyviä kielipohdintoja muutenkin, on totta että suomen kieli ei ole kaikkein mukautuvin tällaiseen nopeaan kehitykseen, mitä blogit tuovat leivontamaailmaan tullessaan. Alastonkakku nimittäin tuo vähän eri mielikuvia jotenkin kuin mistä todellisuudessa on kysymys 🙂

  1. Ihanan näköisiä herkkuja! En noista instagrameista kauheasti perusta (tai en ole oppinut niissä vielä käymään), mutta satuin huomaamaan tuon runsaan kakkupöydän kuvan tuossa sivussa. Heti piti mennä kurkkimaan kuvaa ja voi jösses mikä herkkupöytä teillä on ollut juhlissa! Pyörisin tuossa ympyrää tietämättä mistä aloittaisin! Hih! ;D Aivan ihania herkkuja notkollaan, itsekö kaikki kerkesit tekemään? On siinä ollut työtä!

    • sari kalliomäki on 12.4.2015 at 07:55

    Vierailija, hyvä että maistui :D.

    • sari kalliomäki on 12.4.2015 at 07:57

    Kiitos Pipsa, smoin kävi minulle kun Poriin muutin, että masaliisa oli ihan outo nimitys, mutta pikkuhiljaa siihen on tottunut. Ja alaston kakku -nimityksestä lähinnä kyllä menee suupielet hymyyn 🙂 mielenkiintoista nähdä mikä siitä lopulta tulee.

    • sari kalliomäki on 12.4.2015 at 07:58

    Kiitos Taru, ite tein ja pari päivää kyllä meni aika lailla pyöriessä, mutta kivaa oli. Tekisin useamminkin kun joku söisi, meillä ei tuo makea puoli ole menekiltään kovin suurta.

Kommentit eivät ole päällä.