Iso satsi arkiruokaa 7: Lämmin lehtikaalisalaatti kanalla

Miten reseptit oikein syntyvät? Miten keittiössä jaksaa aina miettiä jotain uutta? Mikä innostaa kokeilemaan ja testaamaan? Ensinnäkin tunnustan, että olen aivan toivottoman huono trendien seuraaja. Kun toiset bloggarit jo virittelevät uusia tuulia, saatan innostua kokeilemaan jotain blogeissa jo pitkään kiertänyttä reseptiä, mutta monet muotiherkut jäävät kyllä kokonaan testaamatta. Tässä asiassa haluan ehdottomasti tehdä parannusta.

Osittain syy siihen, että teen paljon omia reseptiversioita on se, että asumme täällä saaressa. Käytössä on pieni lähikauppa ja seuraavaan hiukan isompaan K-kauppaan on parikymmentä kilometriä matkaa. Jos haluaa jotain hiukankin erikoisempaa, pitää matkata keskustaan saakka ja matkaa tulee yhteensä 70 kilometriä. Hyvänä puolena on se, että täällä on loistava kalakauppa, kiertävä perunakauppias, jolta ostetaan juurekset sekä sipulit ja oma puutarha. Pääosin siis käyttämämme raaka-aineet ovat perustavaraa. Hyvänä esimerkkinä tästä raaka-aineiden haastavuudesta ovat lehtikaaliruuat, jotka ovat olleet suosiossa jo pitemmän aikaa. Lähes kaikki ihanuudet ovat meillä vielä kokeilematta, sillä lehtikaali ilmestyi kauppaan pari viikkoa sitten. 

Minulle kokkaaminen oli jossain vaiheessa täydellistä pakkopullaa. Lapset olivat pieniä ja hommaa riitti muutenkin ihan tarpeeksi, joten keittiössä ei huvittanut olla yhtään ylimääräistä. Sitten samojen ruokien tekeminen alkoi tuntua ylen tylsältä ja halusin muutosta, nyt ollaankin menty melkein toiseen äärilaitaan. Aina haluaisin olla tekemässä jotain uutta ja erilaisia ideoita on niin paljon, ettei niitä kaikkia kerkiä millään toteuttamaan. Tämä jatkuva kokeilu ja uusien juttujen etsiminen säilyttävät lähes lapsellisen innon ruuanlaittoon ja keittiöstä on tullut päivittäisen touhuilun keskipiste. Meillä ruuanlaittoon ja leipomiseen innostaa myös se, että pojilla on lähes pohjattomat vatsat ja kaikki kelpaa, myös ne välillä hiukan pieleenkin menneet versiot.  

Monesti meillä muokataan vanhoja reseptejä, syödään makaronilaatikkoa uudella twistillä tai etsitään sitä täydellistä makkarakeittoa. Toisinaan taas kauppareissulla tulee poimittua ostoskoriin tavaraa sen mukaan mikä on edullista ja näyttää houkuttelevalta. Niistä siten yritetään kaapin muuta sisältöä hyväksi käyttäen tehdä jotain maukasta. Tällainen ei olisi aiemmassa elämässä tullut kuuloonkaan. Tietynlainen rento heittäytyminen ruuanlaiton maailmaan lisää myös sen mielekkyyttä. Toisilla tämä on ihan luontaista, minun on pitänyt kyllä opetella. 

Ihan uusien juttujen tekeminen onkin aivan oma hommansa. Reseptejä hiotaan moneen kertaan, jotta lopputulos olisi mahdollisimman hyvä. Vähän lisää jotain ja vähän pois jotain, joka kerran hiukan paremmaksi. On ollut ilo huomata, että näitä reseptejä vilisee netissä, kun muutkin ovat innostuneet niitä kokeilemaan ja paljon on tullut positiivista palautetta, mikä innostaa taas kokeilemaan jotain uutta. Minusta on kiva, että ohjeet menevät käyttöön ja ne houkuttelevat ruuanlaittoon ja leipomiseen. Se niiden tarkoitus onkin. Ei tämä ruuanlaitto ole mitään rakettitiedettä, ei mikään harvojen etuoikeus, eikä myöskään kilparata. Kun kerran ruokaa on joka päivä pakko tehdä, niin miksi ei valitsisi sellaista tapaa, mikä itselle parhaiten sopii ja mikä tuntuu mukavalta. Ja kyllä, minulla on paljon muitakin harrastuksia, enkä vietä koko päivää keittiössä. Tosin sen ajan kun siellä olen, olen sen koko sydämellä. 

Tämä lämmin lehtikaalisalaatti on ruokaisaa ja kuuluu siihen kategoriaan, että noukitaan kaupasta ainekset ja mietitään hiukan siinä samalla, mitä niistä saisi aikaiseksi. Ajattelin, että jos kerran siitä voi niitä sipsejäkin valmistaa, niin miksei sitten voisi paistaa pannulla. Pannulla pyöräytetään myös paprikat, sipulit, vesimeloni sekä grillattu kana. Mausteeksi laitetaan tuoreita rucolan versoja ja tuoretta rosmariinia. Tässä teille vielä muutamia lehtikaaliherkkuja lisää: Kotona, keittiössä ja puutarhassa Minna on paistanut lehtikaalia valkosipulivoissa ja tehnyt lehtikaalimunakasta. Fannin & kanelin Tiina on kokkaillut lehtikaalista munakokkelia ja 52 Weeks of Deliciousness Anne on tehnyt lehtikaalisalaattia

 

Lämmin lehtikaalisalaatti kanalla

Ainekset

1,5 kpl ruukullinen lehtikaalia

4 dl rucolanversoja

2 kpl punaista paprikaa

3 kpl punasipulia

1,5 kg vesimeloni, punnittu kuorineen

1 kpl grillattu kokonainen kana

1 rkl valkosipulirouhetta

0,5 tl mustaapippuria

1 rkl tuoretta rosmariinia

Tee näin:

Silputaan sipuli ja paprika, pilkotaan vesimeloni kuutioiksi, silputaan rosmariini, pilkotaan kana sopiviksi paloiksi samoin lehtikaali. Kieputetaan lehtikaali pienessä määrässä oliiviöljyä ja paistetaan se rapeaksi, ei kuitenkaan tummaksi. Laitetaan lehtikaali tarjoilulautaselle alimmaiseksi ja kasataan päälle rucolanversot. Paistetaan pannulla voissa paprikat ja sipulit hiukan pehmeiksi, lisätään kanat ja maustetaan valkosipulirouheella ja mustallapippurilla sekä rosmariinilla. Kun seos on sopivan lämmintä ja paprikat pehminneet, lisätään vesimeloni ja annetaan lämmitä varovasti käännellen. Tarkistetaan maku ja kaadetaan tarjoiluastiaan lehtikaalin ja rucolanversojen päälle. 

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/5627

1 kommentti

1 ping

    • Minna_A on 24.3.2015 at 18:24

    Lehtikaali on kyllä todella hyvää. Kiva, että pääsit kokeilemaan. Ihanat kuvat!

Kommentit eivät ole päällä.