Runebergin päivän herkkuja

Kun kerran viikonloppuna oli aikaa, oli pakko kehitellä gluteeniton Runebergin torttu, tosin tästä tulikin kakku. Yleensä en juuri syö mitään leivonnaisia, koska terveydellisistä syistä ruokavalioni on varsin rajoittunut, mutta nyt leivoin toista kertaa tänä vuonna ihan itseäni varten. Olen kerran aikaisemminkin kehitellyt gluteenitonta Runebergin kakku -versiota, mutta siitä tuli liian kuiva ja nyt olinkin varsin onnellinen, kun tästä kakusta tuli ihanan mehevä ja pehmeä.

Mielestäni gluteeniton versio on silloin onnistunut hyvin, kun se maistuu vähintään yhtä hyvältä kuin tavallinen. Ja tietysti silloin, kun sitä syö koko perhe hyvällä halulla. Siinäpä sitten onkin aina päänvaivaa, kun en voi käyttää gluteenitonta jauhoseostakaan, eipä ainakaan tule suunnittelu ja leipominen tylsäksi. Tätä kakkua voi siis ihan yhtä hyvin tehdä kelle tahansa, maku on varsin ihanan mantelinen ja aavistuksen tuo suklaakeksimurujenkin maku siellä maistuu.  Samasta taikinasta voi halutessaan toki tehdä torttuja vaikkapa muffinssivuokiin. Kakkulautanen oli tyhjä tasan kaksi tuntia sen jälkeen, kun kakku oli valmistunut ja osa väestä oli moottoripyörämessuilla, joten hyvää oli.

Tässä vielä muistin piristämiseksi pari muutakin Runebergin herkkua. Tämä kakku on hiukan isompi ja perinteisemmän makuinen kuin tuo gluteeniton ja leivottu sydänkakkumuottiin. Koristeeksi on tehty sokerimassasta pieniä kukkia, joiden keskelle on painettu helmi. Ohje on vanhassa blogissa, jonne pääsee tästä.

Ja tässä vielä se perinteinen Runebergin torttu -ohje, jota olen vuosikausia käyttänyt. Välillä on tehty oikein virallisen näköisiä torttuja, mutta useimmiten vaan näitä muffinssivuokiin tehtyjä, sillä se on niin yksinkertaista. Ohje löytyy tästä. Nyt sitten vaan suunnittelemaan sopivaa Runebergin herkkua ja voi sentään tätä helmikuuta kun on koko kuukausi pelkkää herkkua laskiasipullista ja ystävänpäivästä lähtien.

 

Gluteeniton Runebergin kakku

Ainekset

200 g voita

1,5 dl sokeria

1 dl perunajauhoja

3 dl mantelijauhoja

0,5 dl gluteenittomia korppujauhoja

2 dl gluteenittomia keksimuruja (Semper gluteeniton suklaakeksi)

1 dl kermaa

2 tl kardemummaa

1 tl leivinjauhetta

2 kpl kananmunia

Tee näin:

Vatkataan pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi, lisätään kananmunat yksitellen hyvin vatkaten. Murustellaan keksit leivinpaperin välissä pieneksi muruksi. Yhdistetään kuivat aineet keskenään. Sekoitetaan kuivat aineet ja kerma vuorotellen taikinaan. Kaadetaan taikina pieneen hyvin voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja paistetaan alatasolla 180 asteessa kypsäksi reilu puoli tuntia. Koitetaan kypsyys tikulla. Kumotaan jäähtynyt kakku lautaselle ja koristellaan kermavaahdolla sekä vadelmahillolla.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/5605

6 kommenttia

6 pingiä

Hyppää kommentti lomakkeelle

  • Vierailija on 1.2.2015 at 19:38

  Noin tehtynä kaunis ja juhlava. en pidä perinteisistä runbergintortuista. Tällaisen voisi väsätä.

  • Vierailija on 2.2.2015 at 11:29

  Montako kananmunaa ?

  • sari kalliomäki on 2.2.2015 at 14:58

  2 kappaletta, mihinkäs ne ovat jääneet, laitan heti reseptiin, kiitos 😀 .

  • Suklaahiiri on 9.2.2015 at 08:08

  Tekaisin tällaisen eiliseksi vähän isommalle porukalle. Hyvää oli kuulemma, itse en ehtinyt maistamaan, kun meni niin hyvin kaupaksi =) Jätin korppujauhot kokonaan pois ja kerman olin unohtanut ostaa, kun ei yleensä käytetä, joten maitoa tilalle, mutta näytti toimivat. Itse keitettyä vadelmakiisseliä päälle ja koristeeksi kermaa. Kiitos mainiosta ohjeesta!

  • sari kalliomäki on 9.2.2015 at 09:57

  Voi olipas tämä aivan ihana kuulla, suklaahiiri. Ja soveltaminen on oma taitolajinsa, kun ei kaikkia aineita löydy, onnistuit selvästikin siinä hienosti 🙂 .

  • Kasipallo on 5.2.2016 at 14:21

  Vanhaan blogiin ei pääse kun tulee teksti vain kutsutuille…

Kommentit eivät ole päällä.