Iso satsi arkiruokaa 2: Pekoninen kanakastike

Meidän arkiruuat valikoituvat pääasiassa sen mukaan, mikä sattuu kaupassa olemaan tarjouksessa. Haen työmatkalla K-kaupasta pääosan ruokatarvikkeista ja täydennystä tehdään saaren Salesta. Lisäksi aina muutaman kerran kuukaudessa käydään keskustassa saakka ruokakaupoilla ja tuodaan tavaraa hiukan enemmän. Tarjouksessa on lähes aina joko jauhelihaa, kanaa tai sitten jotain muuta lihaa. Kun lihaa kerran on ostettava ainakin kilo kerralla, niin kannattaa toteuttaa ruuat edullisimman vaihtoehdon mukaan. Lihan lisäksi yritän lähes joka ruokaan saada piilotettua kasan kasviksia, ne kun tekevät selkeästi paremmin kauppansa kuin salaatit. Kasviksista näin talviaikaan ostan osan tuoreena ja osan pakkasesta, kesällä kaikki onkin tuoretta. Loppukesästä osan vihanneksista saa omalta kasvimaalta. Perunat, porkkanat, sipulit ja punajuuret ostamme suoraan viljelijältä kotiin tuotuna. Hieno ja kätevä palvelu, sillä meillä ei ole kellaria ja juureksia tarvitaan kuitenkin paljon. Kiireisen arjen pelastajana on usein varsin komeat isot perunat, joita kuorii sen pari kiloa aika nopsasti. 

Kanaruokiin ostan mieluiten maustamatonta kanaa, parhaat ruuat saa kanafileistä. Miesväki syö välillä valmiiksi marinoitujakin kanasuikaleita, mutta minusta ne ovat varsin teollisen makuisia. Omia marinadeja pitäisi käyttää enemmän ja laittaa kanat jo edellisenä päivänä marinadiin maustumaan, mutta arkiruuan kanssa ei aina jaksa kikkailla. Tämä kanakastike on mielestäni oiva perusohje, jonka makua saa pienillä jutuilla muokattua hiukan erilaiseksi. Kastike on ihan tällaisenaankin meidän suosikki, mutta välillä lisätään joukkoon pieni kourallinen homejuustoa tai pieni kourallinen ananaspaloja. Toisinaan pojat lurauttavat sekaan hiukan sweet chili kastiketta ja pari ruokalusikallista vaahterasiirappia. Variointimahdollisuuksia on siis useita. Parasta on se, että kun kaveriksi tekee spagettia, on ruoka valmista reilussa puolessa tunnissa. Joskus nimittäin oleskelu alhaisen verensokerin omaavien ruokaa odottavien mieshenkilöiden kanssa saman katon alla on lähestulkoon tuskaista. “Koska sitä ruokaa oikein on?”

 

Pekoninen kanakastike

Ainekset

6 kpl maustamattomia kanafileitä

300 g pekonia

3 kpl sipulia

2 kpl paprikaa

200 g maissia (pakaste)

4 dl kermaa

240 g smetanaa

0,5 kpl kanaliemikuutiota

2 dl vettä

3 rkl sitruunan mehua

0,5 tl cayennenpippuria

0,5 tl inkivääritahnaa

1 tl valkosipulitahnaa

1 tl suolaa

0,5 tl mustaapippuria

Tee näin:

Pilkotaan paprikat, sipuli, pekoni ja kanafileet. Pyöritellään kananpalat mustassapippurissa ja suolassa. Paistetaan kanat ja pekoni pannulla, kunnes pekonin rasva hieman sulaa. Lisätään kaksi desiä vettä ja puolikas kanaliemikuutio. Sekoitetaan hyvin ja kaadetaan kattilaan. Kuullotetaan paprikat, sipuli ja maissit pannulla voissa. Kaadetaan lihojen joukkoon. Lisätään kerma ja smetana, maustetaan ja annetaan kiehua kymmenisen minuuttia. Tarkistetaan maku, lisätään tarvittaessa suolaa ja cayennenpippuria. 

Permanent link to this article: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/5599

3 comments

3 pings

    • Perinneruokaa Prkl on 17.1.2015 at 14:17

    Olen edelleenkin sitä mieltä, että kanan ja pekonin on tarkoitettu olevan yhdessä. Tämä vaikuttaa taas niiiiin hyvältä ruualta. -Antti

    • sari kalliomäki on 22.1.2015 at 04:42

    Todellakin Antti, ihan pistämätön yhdistelmä.

  1. Kuulostaa hyvin organisoidulta nuo teidän ruokahankinnat, mitä tosin noissa asuinoloissa varmasti kannattaakin olla 🙂

    Pekonia en ole koskaan kokeillut kanan kanssa, mutta kuulostaa juuri siltä pieneltä ekstralta mitä helposti aika mitäänsanomaton kana kaipaa! Tuo vihannesten kirjo ekassa kuvassa on myös ihana 🙂

Comments have been disabled.