Iso satsi arkiruokaa 1: Kanakeittoa kylmään päivään

Olen luvannut kirjoitella meidän arkiruokakuvioista, jotka kolmen pojan perheessä ovat aikamoiset. Tosin sen jälkeen kun eilen luin netistä yhdentoista lapsen perheestä ajattelin, että tämä on vielä helppoa. Joka tapauksessa kun kaikilla on juuri menossa se suurin ruuankulutuskausi, on ruokaa tehtävä ihan jatkuvasti ja varsin suuria määriä. Lisäksi kun joudun omien rajoitteitteni takia tekemään lähes aina itselleni vielä eri ruuan, on vaan pakko kehitellä motivaatiota kauhan varressa roikkumiseksi. 

Meillä kotona on aina tehty ruokaa, leipää ja leivonnaisia itse. Äiti teki ruisleivät, pullat, puurot ja muutkin ruuat leivinuunissa. Karkkipäivä oli kerran viikossa ja herkkujakin syötiin, mutta mitään turhia lisäaineita ei meihin neljään sisarukseen ahdettu. Kotoa on varmasti perua se, että yritän käyttää mahdollisimman vähän eineksiä. Toki niitäkin tulee käytettyä ja paikassaan ovat ihan hyviäkin, mutta tarkoituksena on kuitenkin yrittää tehdä itse ja käyttää paljon terveellisiä raaka-aineita, kauden kasviksia sekä tuoreita vihanneksia. 

Meillä pojat ovat tottuneet siihen, että ruokapöydässä ei kitistä eikä valiteta. Tällä hetkellä kaikkien pienten lasten nirsoilukausien jälkeen, on varsin hienoa, kun heille maistuu kaikki ja kaikkea uskalletaan kokeilla. Se lisää omaa intoa pyörittää soppakauhaa. Kokkailu on tosin aika kausittaista, välillä on valtava innostus etsiä jotain uutta ja välillä taas mennään ihan vaan niillä samoilla vanhoilla. Joka tapauksessa lähes joka päivä tehdään ”kunnon ruokaa” kuten pojat meillä asian ilmaisevat. Kunnon ruokana tässä reseptissä on kanakeitto, jossa on paljon vihanneksia. Jos haluaa olla tosi terveellinen, niin toki liemikuutiot voi korvata tavallisilla mausteilla ja tuorejuuston voi jättää pois, mutta ehkä tässä keitossa onkin hiukan jotain ekstraa. Meillä tämä määrä ei riitä miesväelle kahdeksi ateriakerraksi, vaan pitää tehdä joko isompi annos tai keksiä toiselle aterialle osalle jotain muuta. Kymmenen litran kattilakin on kuitenkin rajallinen.

 

Äidin terveellisempi kanakeitto

Ainekset

2,5 l vettä

15 kpl perunaa (isohkoja)

5 kpl porkkanaa

1 kpl kesäkurpitsaa

1 kpl punaista paprikaa

1 kpl sipulia

200 g maissia (pakaste)

800 g marinoituja kanasuikaleita

1 dl sweet chili kastiketta

2-3 kpl kanaliemikuutiota

400 g valkosipuli-yrtit tuorejuustoa

Tee näin:

Kuoritaan ja paloitellaan vihannekset. Keitetään vesi, lisätään perunat ja porkkanat. Paistetaan voissa pannulla loput vihannekset hiukan pehmeiksi ja lisätään keittoon. Paistetaan kana kypsäksi pannulla ja lisätään keittoon. Lisätään kanaliemikuutiot sekä sweet chili -kastike. Lopuksi kun keitto on valmista lisätään tuorejuusto nokareina ja annetaan sulaa. Tarkistetaan maku. 

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/5595

6 kommenttia

6 pingiä

Hyppää kommentti lomakkeelle

  • Vierailija on 5.1.2015 at 10:10

  Kanakeitto hiukan chilisenä on ihan parasta.

  • anne / 52weeksofdeliciousness on 6.1.2015 at 17:23

  Näyttääpä herkulliselta sopalta, Sari! nyt kun pakkaset paukkuvat ajatukset ovat kovasti lämmittävissä ruoissa, soppia olen minäkin ajatellut viime päivinä useampaan otteeseen ja taidan napata soppakauhan vielä tällä viikolla käteen 🙂

  • sari kalliomäki on 7.1.2015 at 17:41

  Totta, Anne, Keitot on tämän kauden ruokaa, kohta jo iskee kevätvillitys ja jäävät hiukan unholaan 🙂

  • PiiaKoo on 16.1.2015 at 15:07

  Tämän parempaa reseptiä EI ole. Aivan täydellisen hyvää! Kiitos reseptistä.

  • sari kalliomäki on 16.1.2015 at 17:35

  Olipas todella kiva kuulla PiiaKoo 🙂 mukavaa viikonloppua sinulle :).

  • Donja on 28.1.2016 at 08:08

  Sweet chili sauce antoi kivan maun tälle keitolle. Tätä teen toistekin.

Kommentit eivät ole päällä.