Ne joulun perinteiset

Nyt jos olisi hiukankin viisas, kirjoittelisi kaikki muuttuneet ystävien osoitteet osoitekirjaan talteen pikkulappusista ja osoitekorteista. Tekisi koneelle oman kansion kaikista jouluherkuista ja niistä parhaista reepteistä, jotta välttyisi ensi jouluna mikä se näistä nyt olikaan -etsinnältä. Kokoaisi talteen kaikki ne ihanat joululaulualbumit, mitä on tullut etsittyä ja kuunneltua. 

Olen juurruttanut poikiin niin voimallisesti joulun perinteiset herkut, että on turha kuvitellakaan siirtymistä mihinkään kokonaan moderniin joulupöytäversioon. Tosin en itsekään haluaisi. Niinpä meillä on sitten joka joulu yhdistelmä vanhaa perinteistä ja jotain uutta. Vanhoihin pakollisiin kuuluu kinkku tai kalkkuna, rosolli, lanttulaatikko ja vanhanajan makaronilaatikko sekä lihakastike anopin ohjeella. Perinteisiin kuuluu myös kalalautanen, joka tänäkin vuonna koottiin paikallisen yrityksen antimista. Parempia kaloja saa hakea. Joinain jouluina olen innostunut myös itsekin tekemään erilaisia kalaherkkuja, mutta tänä vuonna haettiin kaikki suoraan Kalapaikka Merimestasta

Rosolli vaihtelee vähän alueen ja perinteiden mukaan. Meillä se taitaa olla ihan yksinkertaisimmasta päästä. Saman verran keitettyjä punajuuria ja porkkanoita kuutioiksi, joukkoon reilusti silputtua punasipulia ja kyytipojaksi kermavaahtoa. Mielestäni se ei mitään muuta kaipaa.

Kinkun paistaminen on jokavuotinen traditionsa ja koska se tapahtuu vain kerran vuodessa, etsitään sitä ohjetta joka joulu yhdestä jos toisestakin paikasta ja niitähän piisaa. Meillä on yleensä 6-8 kilon tuorekinkku ja sen paistamiseen meneekin sitten koko päivä. Kinkku otetaan pari tuntia ennen paistoa huoneenlämpöön ja asetetaan paistimittari paksuimpaan kohtaan niin, että se ei osu luuhun. Kinkun pinta kuivataan, verkko jätetään paikoilleen ja kinkku asetetaan paistipellille silavapuoli ylöspäin. Sisälämpötilan pitäisi olla kymmenisen astetta, kun kinkku laitetaan uuniin. Kinkku laitetaan kuumaan uuniin ja paistetaan miedossa lämmössä. Pellille laitetaan lasillinen vettä ja huolehditaan, että sitä on koko paiston ajan pellillä. Itse laitan ensimmäiseksi puoleksi tunniksi kinkun 150 asteeseen ja sen jälkeen 120 asteeseen. Kiertoilmaa käytettäessä lämpötilan voi säätää vieläkin matalammaksi. Mittarista kannattaa seurailla tilannetta ja kinkkua paistetaan kunnes lämpömittari on 75-77 astetta, jos pitää ylikypsästä kinkusta, voi lämpötilan antaa nousta 80 asteeseen. Jäähtyneestä kinkusta poistetaan verkko ja kinkku kuorrutetaan. Meillä laitetaan perinteisesti sinappia ja päälle korppujauhoja, jonka jälkeen kinkkua pidetään 225 asteessa kymmenisen minuuttia. 

Lanttulaatikko on ehdoton joulunajan suosikkini. Hiukan lämpimänä vähän kylmänä, illalla sekä aamulla ja pikkuisen yöpalanakin, haarukalla ja kilokaupalla. Tosin mikä tahansa versio ei kelpaa, vaan sen pitää olla ehdottomasti tällä reseptillä tehtyä. Lanttuja pitää keittää tuntitolkulla, jotta niistä tulee oranssinruskeita ja pehmoisia. Se on se maun juju. Sitten sopivat ainekset sekaan ja leivinuuniin kypsymään. Jos lämpötila on alhainen, saavat laatikot olla uunissa koko yön. Tavallisessa uunissa paistettaessa on parin tunnin paistoaika 180 asteessa sopiva. Valmissoseesta ei saa tällaista, vaikka lisäisi kermaa ja siirappia kuinka paljon tahansa. 

Toinen joulupöydän laatikko on vanhanajan makaronilaatikko, josta itse en niinkään välitä, mutta poikien pitää sitä joka joulu saada. Ilman jauhelihaa siis ja munamaidolla sekä juustolla höystettynä. Hiukan vaihdellen eri vuosina meillä myös syödään imellytettyä perunalaatikkoa ja porkkanalaatikkoa. Niin ja sienisalaatti kuuluu myös näihin perinteikkäisiin ja se on lähinnä Ukon herkkua. 

 

Vanhanajan makaronilaatikko

Ainekset

6 dl makaronia

1,5 kpl lihaliemikuutiota

1 kpl sipulia

1 dl emmentalraastetta

1 dl mozzarellajuustoraastetta

6 dl maitoa

3 kpl kananmunaa

1 tl suolaa

0,25 tl valkopippuria

1 tl oreganoa

Muut ainesosat: laatikon päälle veistetään voilastuja ja ripotellaan korppujauhoja.

Tee näin:

Keitetään makaronit lihaliemessä. Paistetaan sipulisilppu pehmeäksi. Sekoitetaan valutettujen makaronien joukkoon juustoraasteet sekä sipulisilppu. Laitetaan seos vuokiin. Sekoitetaan maidon joukkoon kananmunat ja mausteet, sekoitetaan hyvin ja kaadetaan makaronien päälle. Paistetaan 180 asteessa tunnin verran. 

Anopin perinteinen lanttulaatikko

Ainekset

2 kg lanttua

1,5 dl keitinlientä

1-2 tl suolaa

50 g voisulaa

1 kpl kananmunaa

1 dl siirappia

1 dl korppujauhoja

1 dl kermaa

0,25 tl valkopippuria

Muut ainesosat: laatikon päälle veistetään voilastuja ja ripotellaan korppujauhoja.

Tee näin:

Lantut kuoritaan, paloitellaan ja keitetään 3-4 tuntia. Tarkistetaan välillä, että vettä on riittävästi. Pehmeät kullanruskeat lantut survotaan ja lisätään joukkoon muut ainekset. Valkopippuria laitetaan vain hiukkasen ja tarkistetaan maku. Laitetaan sose vuokiin ja veistetään päälle voinokareita sekä ripotellaan korppujauhoja. Kypsennetään uunin alatasolla tai leivinuunissa 180 asteessa pari tuntia. 

Permanent link to this article: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/5591