Joulupiparit

Joskus samoilla jutuilla mennään vuodesta toiseen asiaa sen enempää ihmettelemättä. Meillä näin on esimerkiksi joulupiparireseptin kanssa. Tämä ohje on aikoinaan joskus reilu parikymmentä vuotta sitten tullut tädiltäni ja sitä on siitä asti meillä käytetty joka vuosi. Nimikin on vanha Raunin siirappileivät. Täytyy myöntää että muutamia muitakin ohjeita on tullut vuosien aikana koitettua, mutta eipä niistä ole ollut tälle kilpailijaksi. Viime vuosina en ole edes viitsinyt yrittää mitään muuta. Taikinan teko on helppoa, kun ei tarvitse sulatella mitään. Leipominen sen sijaan vaatii hiukan kärsivällisyyttä, sillä taikina on aavistuksen murumaista, mutta tulos palkitsee kyllä. Kannattaa antaa taikinan olla kylmässä seuraavaan päivään ja sitten kaulita se hiukan kohmeisena kunnolla jauhotetulla pöydällä. 

Meillä ei juurikaan arkisin tehdä eikä syödä mitään pipareita, mutta joulun aikaan sitten sitäkin enemmän. Toisinaan olen tehnyt parikin piparitaikinaa. Piparitalon teen aina valmiista piparkakkutaikinasta, sillä siitä tulee kestävämpi. Pipareiden kanssa menee tietysti homejuustoa ja sitten teen usein tuollaista suklaista mascarponea, joka sopii keksien kanssa houkuttelevan hyvin. Purkilliseen mascarponea lisätään hiukan kermaa ja sitten joukkoon suklaahiutaleita. Mukaan voi vielä tujauttaa Baileys tilkan, jos tuntuu siltä.  Onneksi joulu on vain kerran vuodessa.

 

Raunin siirappileivät

Ainekset

500 g voita (pehmeää)

400 g sokeria

2 kpl kananmunaa

200 g siirappia

1 kg karkeita vehnäjauhoja

4 tl ruokasoodaa

2 tl neilikkaa

2 tl kanelia

2 tl kardemummaa

Tee näin:

Sekoitetaan pehmennyt voi sekä sokeri keskenään, lisätään munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoitetaan taikinaan siirappi sekä jauhot, joihin on sekoitettu mausteet. Annetaan taikinan olla jääkaapissa seuraavaan päivään. Leivotaan hiukan lämmennyt taikina pipareiksi ja paistetaan kypsiksi 200 asteessa.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/5583

9 kommenttia

9 pingiä

Hyppää kommentti lomakkeelle

    • Tiina Garvey on 9.12.2014 at 18:44

    Ihania kuvia taas kerran! Perintöreseptit ♥

    • Minna_A on 9.12.2014 at 20:35

    Ihanat kuvat! Täytyisi itsekkin ehti leipomaan sukureseptillä pipareita. Kamala kiire vain tuntuu olevan.

    • sari kalliomäki on 9.12.2014 at 20:43

    Kyllä nämä muutamat vanhat perintöreseptit ovat niitä parhaita ja varsinkin joulun aikaan 🙂

    • Anne P. on 9.12.2014 at 21:25

    Voi Sari miten kauniita pipareita olet tehnyt! ja komppaan Tiinaa: ihania kuvia! <3

    • Vierailija on 10.12.2014 at 13:17

    Heippa! Törmäsin oheisen linkin ( http://tyrniajatyrskyja.blogspot.fi/2014/04/suklainen-tyrnikakku.html ) ohjeeseen ja nyt olisin kyseistä kakkua tekemässä viikonlopuksi. Ohjeessa hämmentää vain tuo pohjan ohjeistus ’Sekoitetaan varovasti joukkoon Bacardi ja mantelijauhot sekä jauhot.’, listassa kuitenkin ainoina jauhoina mainitaan nuo mantelijauhot joten olisi kiva kuulla tuleeko pohjaan muita jauhoja kuin nuo mantelijauhot. Jää harmittamaan jos jää noin maukas kakku tekemättä joten olisi mukava jos kerkiät vastailemaan! 🙂

    • sari kalliomäki on 10.12.2014 at 14:42

    Olipas varsin ihanaa, että olit löytänyt tyrnikakun ohjeen. Tomi Björck kehui sen niin maasta taivaaseen, että pakko sen on olla hyvää :D. Mutta siis tuon tyrnikakun olen tehnyt gluteenittomana, joten se on kokonaan mantelijauhoista, ei siis muita jauhoja. Sen sijaan sama kakku tässä linkissä niin, että siinä on 2 ruokalusikallista vehnäjauhoja. http://tyrniajatyrskyja.blogspot.fi/2013/12/13luukku-mantelinen-suklaakakku.html
    Tuossa tyrnikakun teko-ohjeessa siis vain ajatuskatko. Resepti ihan oikein. Tuosta linkistä näkee myös minälainen kakku on sisältä, tosin siinä on vain aprikoosihilloa mutta kuitenkin. Tuo tyrnikakun suklaapäällinen on minulla monessa kakussa ja se on todella hyvää, mutta sen tekemisessä on omat haasteensa. Eli suklaata varten tehty seos pitää tosissaan jäähdyttää hyvin ennenkuin sen sekoittaa voihin. Siitä tulee myös parempi, jos voi ei ole seissyt tuntitolkulla pöydällä, vaan on sellaista sopivan huoneenlämpöistä, ei siis liian vetelää. Ja itse en laita kaikkia valkuaisia, vaan puolet. Kun on sekoittanut joukkoon yhden tai kaksi valkuaista ja seos tulee sellaiseksi kermavaahtoa hiukan paksumman oloiseksi kiiltäväksi tahnaksi, ei kannata lisätä enää valkuaisia, sillä tulee sitten helposti vetelää. Tosin jos menee liian veteläksi voi pitää jääkaapissa hetken kovettumassa.

    • Vierailija on 10.12.2014 at 15:49

    Oii tämä perfektionisti kiittää nopeasta vastailusta ja vinkeistä! 🙂

    • Vierailija on 11.12.2014 at 18:10

    Kylläpä on ihana idea ja taitavasti tehty

    • sari kalliomäki on 11.12.2014 at 18:31

    Kiitos kaunis :).

Kommentit eivät ole päällä.