Itsenäisyyspäivän herkku: Päärynäinen pasha

Mitä lähemmäs joulua mennään ja mitä pimeämmäksi talvi muuttuu, sitä tuhdimpaa jälkiruokaa tekee mieli. Joihinkin juttuihin vaan ihastuu ja yksi niistä on pasha. Se ei saa olla liian raskasta, vaan pehmeän täyteläistä ja jotain makua pitää olla. Tässä makuna on päärynä, jota on mukana raastettuna sekä liköörin muodossa. Ja mukaan on vielä keitetty siideripäärynöitä. Tykkään erityisesti tällaisista etukäteen valmistettavista jälkiruuista, jotka voi rauhassa tehdä valmiiksi ja keskittyä sitten muuhun ruuanlaittoon. Usein teen pashajälkkärit aamulla valumaan, jos vieraita on tulossa vaikka iltapäivällä. Kerkiää valua tarpeeksi, eikä tule liian paksua. Kuppiin tai jälkiruokakulhoon laitettaessa pashan ei tarvitse olla niin kiinteää, jolloin se on ihanan pehmeää. 

Siideripäärynät ovat myös yksi suosikkini näin talvisaikaan. Puolen tunnin keittämisen jälkeen päärynät ovat ihana pehmeitä. Niistä saa ihan mainion hedelmäpiirakan ja ovat tosi hyviä ihan yksinäänkin vaikkapa mascarponen tai maustetun smetanan kanssa. Hiukan vielä pähkinöitä mukaan, niin ihana jälkiruoka on valmis. Ja nyt on muuten menossa tällaiset joululaulut

Itsenäisyyspäivän pasha siideripäärynöillä

Ainekset

Pasha:

300 g maitorahkaa

100 g voita (pehmeää)

1 dl sokeria

2 dl kuohukermaa

3 tl vaniljasokeria

2 rkl sitruunanmehua

2 rkl mantelirouhetta

1 kpl päärynää (raastettuna)

2 rkl päärynälikööriä

Siideripäärynät:

0,5 l päärynäsiideriä

1,5 dl sokeria

0,5 kpl situunanmehua

3 kpl päärynää

1 tl vaniljasokeria

Tee näin:

Valmistetaan pasha. Vatkataan kerma vaahdoksi. Vatkataan keskenään sokerit ja pehmeä voi. Lisätään seokseen rahka, sitruuna, mantelirouhe, raastettu päärynä ja päärynälikööri. Lisätään lopuksi kermavaahto ja tarkistetaan maku. Laitetaan valumaan vaikkapa kahvisuodatinpussiin seuraavaan päivään. Valmistetaan siideripäärynät. Sekoitetaan kattilassa ainekset päärynöitä lukuunottamatta ja kiehautetaan. Kuoritaan ja puolitetaan päärynät. Keitetään päärynöitä hiljalleen liemessä noin puolisen tuntia niin että ne ovat pehmeitä. Laitetaan pasha tarjoilukulhoihin, päälle siideripäärynöitä ja kermavaahtoa. Koristellaan ananaskirsikoilla. 

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/5580

2 kommenttia

2 pingiä

    • Vierailija on 6.12.2014 at 09:13

    Kaunista kaunista. Sinun blogiisi jää koukkuun. Taitaa tarvita tilata lehti

    • sari kalliomäki on 6.12.2014 at 09:23

    Kiitos 🙂 lehdessä on kyllä paljon kivoja reseptejä ja Maku ilmestyi juuri jouluisin jutuin.

Kommentit eivät ole päällä.