Pikkujoulujen kestosuosikki: mausteinen glögikakku

 

Englantilainen hedelmäkakku ja taatelikakku eivät ole mitään tämän mausteisen glögikakun rinnalla. Ihanan pehmeä ja sopivan mausteinen kakku tuo joulun kotiin, sillä jo tekovaiheessa leijailevat tuoksut ovat ihan omaa luokkaansa. Tämä on meidän ehdoton kestosuosikki, jota on joka vuosi ihan pakko tehdä. Aikoinaan kehittelin ohjeen poikia varten, kun kuivakakussa ei saanut olla mitään muruja. Kakku säilyy hyvin jääkaapissa, kunhan muistaa ottaa ajoissa lämpenemään. Taikinamäärä on kohtuu iso ja siksi teenkin usein pienen kuivakakun ja toisesta puolesta muffinsseja. Toki voi tehdä muffinsseja vaikka koko taikinasta, mutta kuivakakku on tällä hetkellä aikas trendikäs ja lisäksi helppo. Muffinssien päälle laitan usein mascarponea, jonka vetreytän sopivaksi ihan kermalla. Tässä joukkoon on vielä lisätty sulatettua suklaata. Suklaa kannattaa jäähdyttää hyvin ennen mascarponeen sekoittamista. 

 

Mausteinen glögikakku

Ainekset

3 dl punaviiniä

4 rkl sokeria

3 rkl ruokosokeria

1 kpl appelsiinin kuorta raastettuna

1 kpl appelsiinin mehua

2 tl kanelia

1 tl neilikkaa

150 g tummaa suklaata

350 g voita

6 dl tomusokeria

6 kpl kananmunia

2 tl vaniljasokeria

4 tl leivinjauhetta

3 rkl perunajauhoja

5 dl vehnäjauhoja

Tee näin:

Pestään ja raastetaan appelsiinin kuori, puristetaan mehu. Kuumennetaan kattilassa kiehuvaksi punaviini, appelsiininmehu sekä raaste, sokeri, ruokosokeri, neilikka sekä kaneli. Otetaan heti liedeltä pois ja annetaan maustua kaikessa rauhassa pari tuntia. Sulatetaan tumma suklaa ja annetaan jäähtyä. Vatkataan voi ja tomusokeri vaahdoksi. Sekoitetaan joukkoon munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisätään joukkoon vaniljasokeri ja jäähtynyt suklaa. Sekoitetaan joukkoon maustunut glögi. Lisätään keskenään sekoitetut leivinjauhe, perunajauho sekä vehnäjauhot. Taikina on melko juoksevaa. Kaadetaan taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja paistetaan 180 asteessa kypsäksi. Aika riippuu kakkuvuoan koosta. Litrasen kakun paistamiseen menee oin 40 minuuttia. Tarkistetaan kypsyys tikulla. Jos teet sekä kakun että muffinsseja, kaada puolet taikinasta kakkuvuokaa ja toinen puoli muffinsseiksi. 

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/5577

3 kommenttia

3 pingiä

    • Minna_A on 28.11.2014 at 12:52

    Kuulostaa ja näyttää herkulliselta sekä ihanan jouluiselta.

    • Vierailija on 30.11.2014 at 12:51

    Hieno. Täytyy kokeilla.

    • sari kalliomäki on 30.11.2014 at 15:57

    Jouluiselta nimenomaan, tuoksu on kerrassaan mainio :).

Vastaa

Your email address will not be published.