Yrttien pakastusta

Vieläkin vihertää niin kivasti. Täällä on ollut vasta pari pikku pakkasyötä ja koska yrtit kasvavat korkealla lavalla, ovat ne vielä ihan vihreitä, eikä maussakaan ole valittamista. Laitoin viikonloppuna pakkaseen aikamoisen määrän salviaa, erilaisia oreganoja ja basilikaa. Basilika oli jo sisällä, sillä se on kyllä varsin arka kylmille keleille. Sen sijaan viime vuonna, kun oli kovin lauhaa, käytin vielä joulukuussakin oreganoa omalta pihalta, mikä tuntui kyllä jokseenkin hassulta.

Yrttien viljely on varsin helppoa sekä kiitollista hommaa, ja kun kasvatus tapahtuu lavoissa, ei tarvitse miettiä rikkaruohojen perkaamista lainkaan. Muistaa vaan laittaa rikkaruohotonta multaa heti alkuvaiheessa, niin homma onnistuu luonnikkaasti. Keväällä varmaan hehkutan tätä yrttihomaa teille oikein olan takaa. Pakkaseen laitan yrtit pienenä silppuna aivan tiiviisti pieniin lasipurkkeihin. Sieltä sitten rapsuttelen tarvittavan määrän suoraan ruokaan. Tosin nyt olen myös kuivaamassa osan yrteistä, sillä niitä tuli niin paljon. Tuoksu on kyllä huumaava, kun näitä käsittelee.

Ensi kesäksi pitää suunnitella kolmas lava uusine ytteineen. Tänä kesänä tutuistuin moneen uuteen sitruunaiseen versioon, joita haluan ehdottomasti ensi kesänä laittaa paljon. Onneksi yrttimyymälä on ihan kivenheiton päässä, niin ei tarvitse itse murehtia taimien esikasvatuksesta ja monivuotiset yrtit tulevat tietysti aina vaan uudelleen ja uudelleen. Harventaa vaan pitää välillä.

Permanent link to this article: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/5563

4 comments

4 pings

Skip to comment form

  • Vierailija on 28.10.2014 at 18:55

  Kelpaa sit talvella laittaa hyvää riokaa.

  • Anne P. on 29.10.2014 at 06:08

  Meillä oli niin surullinen yrttisato tänä vuonna ettei pakkaseen liiennyt yhtään yrttejä. Edellisvuonna pakastin pullisteli mintusta 🙂 tykkäsin myös tehdä yrtti-oliiviöljykuutioita pakastimessa.

  • Tiina Garvey on 1.11.2014 at 14:24

  Sama vaihe täällä. B purkittaa juuri viimeisiä salvioita, jotka ovat tykänneet kasvaa parvekkeella yllättävän pitkään. Luulin jo monta kertaa, että tässä oli viimeiset mutta vielä vaan saatiin ekstrasatoa. Laitan osan myös maustevoihin, ja senkin pakkaseen odottelemaan käyttöä.

  • sari kalliomäki on 2.11.2014 at 18:38

  Musta tuntuu että minttu kasvaa oli kesä millainen tahansa 🙂 ja valtaa toiset alleen, jos ei kehittele jotain rajausta. Maustevoita pitääkin kokeilla pakastaa, en ole ennen pakastanut.

Comments have been disabled.