Hävikkiviikon chilinen jauhelihakeitto

Jos elämäsi on tylsää, eikä mikään tunnu miltään, silppua pari chiliä ja työnnä chilinen sormi silmääsi. Sen jälkeen löytyy tunteita joka skaalaan, eikä itkulla ole loppua. Meillä syötiin hävikkiviikon kunniaksi perinteistä jauhelihakeittoa hiukan chilillä terästettynä ja hyvää oli. Pari chiliä ja desin verran sweet chili -kastiketta tekee ihmeitä. Keittoruuat ovat sellaisia, että niihin tulee laitettua aina mitä sattuu, joten varsinaisia reseptejä perusruokiin tulee harvoin mietittyä ja lisäksi keittoihin kelpaavat nekin tuotteet, joissa parasta ennen -päivä on umpeutunut. Tällä kertaa mukaan pääsi pari liian kypsää kesäkurpitsaa, pala purjoa, joka oli jostain salaatista jäänyt yli sekä yksi iso ruttuinen sipuli. Muuten näitä tuskin olisi tullut käytettyä, mutta keittoon sopivat mainiosti, eikä maussa ollut mitään vikaa.

Hävikkiviikkoa on siis vietetty taas tällä viikolla ja tarkoituksena on kiinnittää huomiota siihen, että paljon käyttökelpoista ruokaa menee roskiin. Asiasta ei varmasti sen enempää tarvitse paasata kuin korkeintaan itselleen, mutta totuus on, että suomalaisissa kotitalouksissa heitetään ruokaa hukkaan 500 miljoonan euron edestä vuodessa. Nelihenkinen perhe kävisi hukkaan menneen ruuan hinnalla kolmesti Linnanmäellä tai kerran kylpylälomalla. Minulla on ainakin parantamisen varaa, vaikka yritänkin aina miettiä ruuat ja välipalat tarkkaan. Onneksi talousjätteitä ei tarvitse kuitenkaan heittää roskiin, sillä meillä biojätekompostori syö iloisesti kaikki talousjätteet ja tuloksena on komeaa multaa hyötypuutarhaan.

Kuluttajaliiton sivuilla on paljon hyvää tietoa erilaisista tavoista toimia aavistuksen suunnitelmallisemmin. Monia asioita kuten parasta ennen -päiväyksiä ja viimeistä käyttöpäivää ei aina tule edes ajateltua. Parasta ennen merkintää käytetään varsin hyvin säilyvissä tuotteissa kuten jauhoissa, kahvissa ja sokerissa. Tällöin päivämäärä liittyy lähinnä tuotteen laadullisiin ominaisuuksiin, kuten vaikka kahvin maun väljähtymiseen ja tuotetta voi hyvin käyttää päivämäärän jälkeenkin. Sen sijaan viimeinen käyttöpäivä -merkintä liittyy tuotteen turvallisuuteen ja sitä käytetään helposti pilaantuvissa tuotteissa. Tämän merkinnän kanssa pitää siis olla tarkempi. Tässä linkki kuluttajaliiton sivuille. Niin, ja toivottavasti teillä on niin kokemusrikas mukava syksyinen lauantai, ettei tarvitse hakea extremeä chilistä.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/5538

4 kommenttia

4 pingiä

Hyppää kommentti lomakkeelle

  • Anne P. on 13.9.2014 at 12:18

  Mikä siinä onkin että aina unohtaa käsitelleensä chiliä ja sitten työntää niitä sormia silmiin? 😀

  • Vierailija on 13.9.2014 at 14:42

  Juu en tiedä, mutta sen verran karua touhua, että ajattelin ostaa kertakäyttöhanskoja :D.

  • Vierailija on 14.9.2014 at 13:12

  Hyvä tuo ohje . Aina jää jotain aineita yli ja miettii mihin niitä laittaisi.

  • sari kalliomäki on 14.9.2014 at 16:17

  Juuri näin, vielä enemmän toivoisin osaavani ihan vaan sitä, että valkkaisin aina jääkaapista ne tarvikkeet päivämäärän ja kunnon mukaan, jolloin ei jäisi mitään vanhaksi. Pikkuisen soveltaen saa kuitenkin montaa eri ruokaa tehdyksi.

Kommentit eivät ole päällä.