Varaudu pahan päivän varalle

♥ juttu sisältää tuotelinkkejä

Meillä on tehty kuluneen syksyn aikana tosi isoja ratkaisuja ja pohdittu monia asioita puoleen jos toiseenkin ja sen seurauksena laitettu monia pienempiäkin asioita järjestykseen. Isojen päätösten tekeminen ei ole helppoa ja kaikissa ratkaisuissa on aina hyvät ja huonot puolensa, eniten ehkä vaakakupissa vaikuttaa se, miten päätökset mahdollisesti helpottavat elämää ja parantavat elämänlaatua. Vaikka valinnat tuntuvatkin oikeilta, vaaditaan silti aina rohkeus toteuttaa ne.

Jotenkin sitä vaan menee elämässä eteenpäin ajattelematta niin kauheasti suuntaan tai toiseen vaikkapa vakuutuksia, lainoja tai testamenttiasioita, mutta onko se sitten tämä ikä vai mikä, niin sitä alkaa fundeeraamaan tällaisia asioita ihan toisella tavalla. Ikäviä asioita usein työntää pois mielestään ja siirtää, mutta tärkeää on, että kaikki asiat on huolella mietitty, voi sitten keskittyä paremmin siihen olennaiseen eli elämiseen.

Kaikenlaisesta kilpailuttamisesta on koko ajan mediassa puhe, mutta kuinka moni oikeasti esimerkiksi laittaa vakuutusasiat kilpailutukseen ja jaksaa miettiä ne tarkkaan loppuun saakka. Otin syksyllä härkää kiinni sarvista ja päätin käydä läpi kaikki vakuutukset ja niin siinä kävi, että vaihdoimme loppujen lopuksi vakuutusyhtiötä if-vakuutukseen. Osasyynä oli se, että liiton kautta saan sieltä hyvät edut. Toinen syy oli se, että minulle osui kerrankin asiallinen ja fiksu vakuutusmyyjä, joka jaksoi soitella kanssani kuukauden päivät kerran viikossa ja selittää kaikki ihan juurta jaksaen. Ei hoputtanut, ei painostanut, eikä ohjaillut. Kertoi hyvin järkeviä mielipiteitä ja ehdotuksia siitä, miten voi missäkin asiassa toimia ja antoi aikaa miettiä aina rauhassa ja tehdä omat päätökset. (Ja tämä ei ole maksettua mainontaa). Kolmas syy oli yksinkertaisesti se, että saimme paremmat ja päivitetyt vakuutukset edullisemmin. Ja kyllä, ylivakuuttaminen on turhaa, mutta on myös tärkeää, että on varautunut siihen, jos jotain sattuu. Nyt olen todella huojentunut ja hyvillä mielin tästä ponnistuksesta, joka tuli tehtyä. Ja kyllä, ponnistukselta se tuntui, kun selvitimme ja mietimme eri vaihtoehtoja melkein otsa hiessä.

Laina-asiat kannattaa myös ottaessaan miettiä tarkkaan, varsinkin jos kyseessä on isommat ostokset. Tuntuu, että eri lainan tarjoajien välillä on ihan hurjia eroja ja on vaikea päättää, minkälainen laina olisi sopiva ja järkevä. Tässä auttaa lainojen vertailu, jota voi tehdä vaikka www.sortter.fi -sivustolla. Sama juttu mitä vakuutuksiin pätee tähänkin ja onkin järkevää päivittää lainat yhdistämällä, jolloin kulut ovat pienemmät. Lainojen yhdistämisestä löydät tietoa täältä. Tällä hetkellä saa asuntolainaan varsin edulliseen hintaan kymmenen vuoden korkoputken, jona aikana korko ei nouse sovitusta maksimista. Asuntolainakin kannattaa silti kilpailuttaa eri pankkien välillä, vaikka usein se oma pankki tekeekin parhaan tarjouksen.

Ja ne testamenttiasiat, nekin on hoidettu, ei niistä sen enempää, mutta kannattaa pistää nekin kuntoon. Ei mitään helppoa ja mukavaa sunnuntaipäivän puuhastelua, mutta tärkeitä asioita, joilla voi olla jossain kohtaa aika iso merkitys.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/16739