Punaista päin, joulukausi alkakoot

Niin se vaan tulee kuten joka vuosi, hipsuttelee hiljalleen jostain kulman takaa ja saapuu ihan yllättäin, joulumieli nimittäin. Tänään se tupsahti jostain, alkoi pyöriä mielessä punainen, sellainen tumma jouluinen ja sen myötä ajatus jo kiersi jouluisissa jutuissa. Ei siihen enää niin montaa viikkoa ole ja aika kuluu niin nopeasti, pitää nauttia. Punaista täytyy olla, niin kukkasissa, koristeissa kuin joulupöydässäkin. Punainen tekee joulun.

Vuosien varrella olen tiivistänyt kaikki koristeet minimiin ja ne mahtuvat kaikki vanhaan matka-arkkuun, kaikki ne rakkaimmat. Olo on kuin karkkikaupassa, kun sitä sitten pikkujoulun tienoilla ensimmäisiä kertoja aukailee, huonekuusi kun tarvitsee jotain vanhoja lasikoristeita ja joka vuosi pitää hiukan muistella, mitä siellä matka-arkussa onkaan, ajoissa tietysti, jotta voi suunnitella mihin mikäkin menee. Se mitä on riittää, loput tunnelmat tuodaan kukkasilla ja asetelmilla sekä jouluisilla valoilla.

Joulun odotus on tarkkaan valittuja jouluisia sävelmiä, jazzahtavaa, rentouttavaa ja mukaansa tempaavaa. Se on juustoja ja värikästä juotavaa, punaista tietenkin. Se on hiukkasen punaisen paperin rapinaa, mutta vain hiukkasen, sillä tunnelmat tulevat ihan muista asioista kuin lahjoista. Joulufiilis on kynttilän lepatusta, vahvoja ruuan tuoksuja ja sokerin kyllästämiä jälkiruokia, perinneleipomuksia ja uusia kokeiluja. Ihania yhdessäolon kiireettömiä hetkiä ja takan loimussa viipyilemistä, hyggeilyä. Rauhoittumista ja rentoutumista sekä lepoa. Lupa olla vaan ja tunnelmoida.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/14667