Riistaburgereita

Ihana syysloma takana ja vielä viikonloppu edessä. Kolmeen vuoteen en olekaan ollut syyslomalla kotona, vaan aina reissussa. Nyt on tullut lököiltyä ja lekoteltua sekä tehtyä pihan syyshommia. Pojun kanssa on tehty ruokaa yhdessä ja armeijalainenkin poikkesi nautiskelemaan herkuista. Tänä vuonna olen ollut suorastaan onnellinen, että vuoteeni kuuluu lokakuu, niin kaunista on ollut sekä omassa pihassa että Räpsöössä ja joka paikassa muuallakin. Tosi kaunis ruska ja syksy.

Syksyn kunniaksi tehtiin riistaburgereita. Näissä oli puolet peuran jauhelihaa ja puolet nautaa, mutta yhtä lailla voi laittaa pelkkää hirveä tai poroa. Vahvanmakuinen liha kaipaa vahvoja mausteita ja tähän sopii katajanmarjat varsin mainiosti. Paahda ja hienonna morttelissa ennen käyttöä. Makua burgeriin tulee lisäksi paistetuista omenaviipaleista ja sipulista sekä homejuustokastikkeesta. Kun pohjalla on vielä paistettua pekonia, tulee rasvaisemman lihankin osuus hoidettua mukavasti. Koska jouluun oli eilen vain kaksi kuukautta, alkoi meillä myös jouluolutkausi. Revontulten alla pantu Tornion panimon jouluolut kuulosti, mutta myös maistui hyvältä.

Riistaburger

Ainekset:

6 kpl maalaislimppua
0,5 dl ketsuppia
1 kpl jäävuorisalaattia
1 kpl sipulia
1 kpl omenaa
Riistapihvit
200 g peuran jauhelihaa
200 g naudan jauhelihaa
1 tl suolaa
1 tl katajanmarjoja
0,5 tl mustaa pippuria
1 tl paprikajauhetta
Homejuustokastike
1 prk creme fraichea
1 tl vaahterasiirappia
100 g sinihomejuustoa

Tee näin:

Paahda ja hienonna katajanmarjat morttelissa. Sekoita jauhelihasta ja mausteista taikina, jaa kolmeen osaan ja tee pihveiksi. Siivuta sipuli suikaleiksi ja omena isoiksi lohkoiksi. Paahda sipulit ja omenalohkot sopivan ruskeiksi. Paista pihvit kypsiksi ja pekonit rapeiksi. Paahda vielä leipäviipaleet. Sekoita homejuustokastike murustelemalla homejuusto creme fraichen joukkoon ja maustamalla se vaahterasiirapilla. Kokoa burgerit. Pohjan päälle ketsuppi, salaatti sekä paistetut pekonit. Seuraavaksi pihvi, kastike ja paistetut omenlohkot sekä sipulit. Päällimmäiseksi vielä leipäviipale. Jauhelihan voi myös korvata hirven tai poron jauhelihalla.

Permanent link to this article: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/14615