Ryhdy kanssani ostolakkoon

Mitä kuuluu vaatekaappiisi? Onko kaikki järjestyksessä ja tiedät tasan tarkkaan mitä omistat? Vai vietätkö aikaa uusia keräillen vaikkei vanhojakaan ole tullut käytettyä loppuun? Viekö pukeutuminen kohtuuttoman paljon aikaa ja energiaa elämästäsi? Ryhdy ostolakkoon ja löydät elämääsi ihan uusia ulottuvuuksia.

En ole ilmastoanorektikko, mutta jonkilaista terveellistä ilmastoahdistusta olen potenut jo usean vuoden ajan. Ensin sitä miettii miksei ympäri maapalloa tehdä mitään vielä isompia ympäristötekoja ja vielä nopeammin. Sitten sitä pääsee siihen pisteeseen, että tajuaa omat kulutustottumuksensa ja mahdollisuuden tehdä jotain. Lopuksi toteaa, että meidän perheessä riittää se, kun me toteutamme asioita mahdollisuuksien mukaan ympäristöä säästäen ja yritämme kehittyä niissä. Jos maailmassa on 7 miljardia ihmistä ja vaikka vain neljäsosa tekisi omassa elämässään kunnon muutoksia, olisi sillä jo kauaskantoiset seuraukset.

Työskentelen päivittäin nuorten kanssa, joilla oikeasti on hätä siitä, mihin maailma on menossa. Osa on sitä mieltä, että lapsia ei voi tänne hommata, koska kaikki saastuu ja ihmisiä on liikaa. Osa pelkää erilaisia ympäristökatastrofeja ja sitä, että ruuasta ja vedestä tulee yhä enemmän pulaa. Moni miettii isojen alueiden kuivumista ja siitä seuraavaa ihmisvirtaa ja mitä sitten tapahtuu. Teinit ovat älyttömän fiksuja pohtiessaan asioita ja minua taas siinä kohtaa ahdistaa se, missä kunnossa me aikuiset jätämme tämän homman heidän harteilleen. Välillä taas ahdistaa monen keski-ikäisten suunnaton itsekkyys lauseella, mitä sitten. Mennä porskutetaan ja mistään ei suostuta tinkimään, ei edes ajatella. Kerran täällä kun vaan eletään.

Ehkä olen hiukan karski, mutta minusta samalla ihmisellä ei pitäisi olla isoa omakotitaloa, kesämökkiä, monia ulkomaanmatkoja vuodessa, useaa autoa, erilaisia muita vehkeitä ja vempaimia, garderoobia joka lähtöön ja tuloon sekä pöytä täynnä ruokaa, kierrätyksestä tai ympäristöystävällisyydestä viis. Näistä pitäisi tulla sen verran huono omatunto, että jostain pitäisi luopua ja miettiä asiaa vaikka omien lasten tulevaisuuden kannalta. Enää jatkuva lomailuun liittyvä lentäminen esimerkiksi ei ole reteilyn aihe vaan pikemminkin pikku häpeä. Ajatusmaailmat muuttuvat pikkuhiljaa ja eniten se näkyy juurikin tulevissa sukupolvissa.

Ilmastoahdistus, niin trendisana kuin se onkin, vaatii oikeasti tekoja. Minusta on ihan fine potea omantunnon tuskia kävellessään kassillinen uusia vaatteita kainalossa ulos vaateliikkeestä. Sana shoppailu saa niskakarvani pystyyn, sillä niin negatiivisena se mielessäni ilmentyy. Ehkä hiukan ylireagoiden ymmärrän sen hengailuna kaupasta toiseen, jolloin ostellaan jotain kivaa, edukasta ja mitä sattuu eteen tupsahtamaan, vaikkei tarvetta olisi mihinkään. Maailma perustuu kuluttamiselle, on minusta vanhanaikainen ja kliseinen sanonta, puolustusta, ihan vaan koska raha. Ihan varmasti pitää muuttaa maailmaa, jos kuluttaminen menee luonnon säästämisen edelle.

Takaisin vaatekaappeihin, jotta pysytään asiassa. Kannustan ostolakkoon vaatteiden, kenkien ja laukkujen suhteen. Hyvin isolla osalla ihmisistä on vaatteita niin paljon, että ne riittävät, löytyy takuulla erilaisia yhdistelmiä, osa lojuu jossain laatikoissa tai ullakolla tai sikin sokin, energiaa niiden pesemiseen ja hoitamiseen kuluu suunnattoman paljon ja aina silloin tällöin kannetaan suuret määrät kirpputorille tai keräyksiin. Varsinkin halppisteollisuus kuluttaa luonnonvaroja yhtä paljon kuin lentoliikenne ja autoilu yhteensä. Sille on minusta hyvin helposti tehtävissä jotain.

Ostolakkoon sinua houkutellessani tiedän mistä puhun, sillä olin viime elokuusta kesään saakka ostolakossa ja se tuntui tosi hyvältä. Ihan selvä järjen juttu on se, että ihmisellä on oltava vaatteita ja minullakin on sellainen ammatti, että pitää pukeutua fiksusti. Sen sijaan vaatteita ei tarvitse olla mahdottomia määriä, eikä niitä tarvitse ostaa koko ajan määrättömästi lisää. Lisäksi kun ostaa laadukasta ja ajatonta, huoltaa vaatteet kunnolla, niin ne säilyvät pitkään ja niistä todella on iloa moneksi vuodeksi. Saan näppylöitä ajatuksesta, että pidän sitä halppispaitaa pari kertaa ja sitten se onkin jo nyppyinen ja venunut ja lentää roskikseen. En ole enää moneen vuoteen suostunut moiseen.

Miten ostolakko sitten vaikuttaa ihmisen elämään? Ensinnäkin tulee laitettua jo omistavansa vaatteet todellakin järjestykseen ja huollettua niitä asianmukaisesti. Arvostus omia vaatteita kohtaa nousee ja vaikka en siinä suhteessa ole mielestäni materialisti, tykkään vaatteistani sen verran, että panostan laatuun, huollan ja pidän lähes kaikki vaatteet ihan loppuun saakka. Samoin kengät huolletaan ja plankataan säännöllisesti. Lisäksi minulla on erikseen koti- ja työvaatteet, jolloin työvaatteet kestävät hyvänä paljon pidempään. Toisekseen säästän kaiken sen energian johonkin ihan muuhun, minkä käyttäisin kaupoissa pyörimiseen ja netissä vaatesivustojen selaamiseen. Kun ostan klassikkoja ja laadukkaita vaatteita, ei minun myöskään tarvitse pysyä muodin aallonharjalla, vaan senkin energian voin käyttää vaikka lukemiseen, mindfullnessiin, lenkkeilyyn tai johonkin muuhun kehittävään. Kolmanneksi tällä systeemillä todella säästää rahaa, sillä kymmenen kuukauden aikana tulee mietittyä mitä on lakon päätyttyä ihan pakko ostaa ja mikä todella on tarpeellista. Näin tarkkaan harkitut ostot ovat osoittautuneet oikeasti hyviksi. Ja ne ajattomat ja laadukkaat jutut voi ostaa alesta, jolloin saa samalla rahalla tuplat. Neljänneksi ihmisen olisi hyvä tiedostaa omat ostotottumuksensa, joku ostaa iloon joku suruun ja joku ihan vaan siksi että se kuuluu tapoihin. Lakon aikana voi ostomanian tilalle kehittää vaikka liikunta- tai lukemismanian ja luonto kiittää.

Ja kyllä, minulle on kertynyt vuosien aikana aika paljon vaatteita, mutta kun niitä on käytetty loppuun viime vuodet ja tarkkaan harkiten ostettu uusia ja kun lakko on aina 10 kuukautta vuodesta, on tulos erittäin hyvä. Lisäksi tähän ikään mennessä on jo noteerannut, mitkä merkit ovat kestäviä missäkin tuotteissa ja niitä ostamalla lisää vaatteen kestävyyttä aika lailla. Tänä kesänä sijoitin alesta ostettuihin yksiin kenkiin, pariin Gantin collegeen, yhteen neuleeseen, alusvaatteiden uusimiseen ja toppaliiviin. Näillä mennään vanhojen lisäksi taas ensi kesään saakka, enkä koe jääväni mistään paitsi.

Vaatekaappini on jo pitkään ollut erittäin siisti, vaatteet odottavat silitettynä seuraavaa käyttökertaa ja kaikilla on oma paikkansa. Tämä jos mikä tuntuu hyvältä. Ja silti tiedän, että minulla olisi vielä parannettavaa. Minimalismi kaikessa muodossaan kiehtoo todella, mutta yhteen enkä edes kahteen reppuun saa vaatteitani mahtumaan. Suunta on kuitenkin oikea ja hyvä ja se riittää tällä hetkellä. Ehkä vielä teenkin postauksen vanhoista vaatteista toisin kuin blogeissä yleensä ja kehun tietyt merkit maasta taivaaseen. Esimekiksi Parajumpersin takit ovat julmetun kalliita jopa alennuksessa, mutta niiden kesto on ihan omaa luokkaansa. Kun joku ostaa lähes joka talvi uuden takin, voi Parajumpersia pitää vuositolkulla ilman mitään ongelmia ja se kestää pesusta toiseen. Loppumetreillä se ei tule yhtään sen kalliimmaksi kuin jokavuotinen uusi ja näin ollen ei kuluta luontoa lainkaan niin paljoa. Oma jokasään takkini taitaa olla jo 8 vuotta vanha ja on edelleen täydellinen. Tämä on se mitä vaatteelta odotan ja toivon ja mistä olen valmis myös maksamaan. Hyppää siis mukaan ostolakkoon, omani alkoi jo tämän kuun alussa. Tee oma ympäristötekosi, homma itsellesi ihan uusia harrastuksia tai juttuja ostamisen tilalle, arvosta sitä mitä sinulla on ja pidä siitä huolta.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/14397