Kiitos heinäkuu

Olisin voinut vetää tämän kuukauden läpi vielä ainakin kahdesti uudelleen, niin ihanaa on kesä, rauha ja rakkaus. Ei mitään turhaa pyristelyä tai rimpuilua mihinkään suuntaan, vaan ihan vaan hetkessä olemista niin täysillä että ihan itseäkin ihmetyttää. Ruuat on pidetty simppeleinä ja omasta pihasta on tullut tasaiseen tahtiin perunaa, mansikkaa ja kesäkurpitsaa. Myös yrttejä on napsittu omalta maalta montaa eri sortimenttia ja sipulin sekä valkosipulin varsia on riittänyt joka frittataan ja salaattiin. Kesäkurpitsat tuottavat satoa uskomattomaan tahtiin, mutta heillä onkin ekstrahyvät oltavat, sillä isojen kasvatussaavien pohjalla on omaa kompostimultaa voimaa antamassa. Tästä öljytystä trukkilavasta jäi vallan diy-jutut laittamatta, mutta öljyäminen on sata kertaa helpompaa kuin maalaaminen ja jälki siistimpää, joten öljyjen loput kannattaa laittaa vaikka tähän tarkoitukseen. Isot saavit olen jemmannut isoista tuijista, jotka ostettiin keväällä, niinpä kesäkurpitsan kasvatukseen ei paljon rahaa ole tuhraantunut ja kun taimet hain Seijan puutarhalta, tiesin että ovat ensiluokkaisia.

Olen tehnyt monta kertaa viikossa gratiinia ja siitä on tietysti joka kerta löytynyt kesäkurpitsaa. Nyt viimeksi laitoin kesäkurpitsan kaveriksi parsakaalia ja paprikaa. Hiukan suolaa ja mustaapippuria kaveriksi, purkki smetanaa, purkki kermaa ja pari desiä punaleimaista emmentalia päälle. Siinä on todellinen kesäherkku. Smetana antaa ihanan maun gratiinille.

Puutarhan puolella kaikki on nyt niin vehreää, suurta ja rehevää. Viherpeukaloilta tulleet pelargonia sekä persikka ovat niin kovassa kasvussa ja pelargonia kukkii iloisesti heleän punaisilla kukkasilla. Kukintaa varmaan riittää vielä pitkään, jos kelit vaan antavat myöden. Näille on talvetuspaikka jo tilattu ja odotankin innolla millainen on persikan kukinta ensi keväänä, jos se selviää talven yli.

Terassi on ollut kesäpaikoista ihanin ja siellä olevat viherkasvit, kaktukset ja mehit ovat kasvaneet huimasti. Mehikasvit pullottavat siihen malliin, että aurinko ja helteet ovat tehneet hyvää. Vettä kuluu ihan mahdottomasti, eikä ylikastelusta ole ulkona mitään vaaraa päinvastoin. Nyt kun on tullut hankittua sisällekin muutama kasvi lisää, voi tulla vielä hiki, kun yrittää saada kaikki talveksi valon ääreen.

Olen suunnattoman kiitollinen siitä millaisen määrän kukkaihanuutta olen heinäkuun aikana saanut katsastaa. Helsingin, Tampereen ja Porin puistoja on kierretty ihmettelemässä ja kuvia on otettu niin paljon, että ehkä sitä on jotain mitä talvella voi muistella. Muutama erityisen ihana kukkakauppakin on löytynyt sen lisäksi että vanhoja tuttujakin on käyty katsastamassa. Tänään tuli mypalmshopista valtava tyräkki, jonka paikalleen saamisessa tuli hiki, laitan siitä takuulla kuvia, sillä on kyllä mahtavan näköinen. Nyt kun koko kuukausi on suunnilleen mennyt viherflowssa, on aika palata arjen ja hyvän sekä hiukan monimutkaisemman ruuan pariin. Grillaaminen ja uudet perunat on koettu.

 

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/14349