Oodi Oodille

 

Ihana stressivapaa heinäkuu on lähestymässä loppuaan, olen tästä kuukaudesta niin suunnattoman kiitollinen, sillä täydellinen pysähtyminen on tehnyt enemmän kuin hyvää. Ihmeellistä miten yhden kuukauden aikana kerkiää näkemään ja kokemaan niin paljon ja nauttimaan niin monesta asiasta, vaikka olemmekin olleet lähes kotikonnuilla koko kuukauden lähimatkailua lukuunottamatta.

Palaan vielä Ukon kanssa tekemäämme Helsingin reissuun sen verran, että suosittelen kaikille Oodia, jos käytte Helsingissä. Jälleen ilmaista kaunista huvia ja uskomatonta miten paljon tuo rakennus pitää sisällään, monitoimitalo, monelle alalle laajentunut kirjasto, joka palvelee varmasti täydellisesti tämän päivän ihmistä. Oodin nettisivuilla kysytään, mitä Oodissa voi tehdä ja vastaus kuuluu näin: ”Oodi on juuri sitä, mitä toivot sen olevan. Lainaa kirjoja, lue lehtiä, käy lounaalla, tee töitä, hengaile, käy elokuvissa, opiskele, pidä kokous, järjestä tapahtuma, ota lasi viiniä, tutustu EU:n toimintaan, luo musiikkia, tapaa ystäviä, ompele verhot, leiki lasten kanssa, pelaa lautapelejä. Oodi on kaikkea tätä ja paljon enemmän.”

Minulla ei oikeastaan ollut mitään ennakko-odotuksia muutamaa aikaisemmin näkemääni kuvaa lukuunottamatta ja olinkin täysin yllättynyt. Kaarevat majesteetilliset muodot ja mielenkiintoiset yksityiskohdat olivat tosi kiehtovia ja tilaa löytyy monesta eri paikasta ja eri ikäryhmille ja erilaisista intresseistä kiinnostuneille. Valoisa avara yläkerta, kahviloineen ja ulkoterasseineen houkuttelee takuulla lukemisen pariin. Sieltä löytyy myös oma tila lapsille sekä lautapelejä, sarjakuvakokoelmaa, nuottikokoelmaa ja satatuhatta lainattavaa teosta, sekä houkuttelevia lukupaikkoja. Keskikerroksessa taas on erilaisia työpajoja, musiikkihuoneita, lukusalia, työskentelypisteitä kolvauspisteestä laserleikkuriin ja mitä vaan toivoa saattaa, kaupunkiverstas, jossa voi korjata vanhaa ja tuunata uutta. Ulkona voikin sitten hairahtua vaikka sähköskuuttitouhuihin, sillä Oodin edessä on tilaa ja baanaa koitella. Mikäli potkulaudat eivät kiinnosta, on mahdollista ihailla varsin kaunista puistoaluetta. Ehkä hienointa Oodissa on se, että se on tasa-arvoisesti ihan kaikkien saatavilla, ilmaiseksi.

Pysyvä linkki tähän artikkeliin: https://tyrniajatyrskyja.fi/arkistot/14329